Kezdőlap AKTUÁLIS Botrány: durván nekiment az ENSZ főbiztosa Orbán Viktornak, Szijjártó azonnali a lemondását...

Botrány: durván nekiment az ENSZ főbiztosa Orbán Viktornak, Szijjártó azonnali a lemondását követeli

Fotó: MTI EPA/Salvatore Di Nolfi

Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt hétfőn Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében.

 

Az emberi jogi főbiztos beszédében egyebek közt így fogalmazott: “ismét divat az elnyomás, a biztonság visszaszorult, az alapvető szabadságjogok háttérbe szorulnak a világ minden táján. A szégyen is visszakozóban van. Európában idegenellenesek és fajgyűlölők egyre kevésbé leplezik és zavartatják magukat, mint például Orbán Viktor, aki a hónap elején azt mondta, “nem akarjuk, hogy színünk másokéval keveredjen”. Nem tudják, mi történik a kisebbségekkel olyan országokban, melyek vezetői etnikai, nemzeti, faji tisztaságra törekednek?” – tette fel a kérdést Zeid Raad al-Husszein.

“Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania – hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen. Az MTI-nek telefonon nyilatkozva megjegyezte, hogy a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen, nem először próbálta a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait Magyarországra aggatni.

loading...