Kezdőlap AKTUÁLIS Bezöldült a Balaton vize, elképesztő fotók érkeztek!

Bezöldült a Balaton vize, elképesztő fotók érkeztek!

Bár a lebegő algák felúszása és elszaporodása a vízfelszínen teljesen természetes jelenség a melegebb nyári napokon, olyan mértékű algásodásra, amit augusztus végén tapasztaltak, már évtizedek óta nem volt példa. 

Sokan tartottak tőle, hogy a szezonnak is annyi, ám szerencsére nem ez vetett véget a Balatoni fürdőzéseknek, sokkal inkább a hirtelen jött lehűlés.

Izgalmasan látványos képek születtek az algainvázióról, amelyből egyértelműen látszik, hogy milyen nagy területen befedi a vízfelszínt a páncélos ostoros alga, azaz a fecskemoszat és egy nitrogénkötő kékalga, a cianobaktérium.

MTI / Vagra György

A szekértők elmondása szerint ilyen mértékű algásodásra már 20 éve nem volt példa. Utoljára 1982-ben mértek magas szintű klorofill koncentrációt – az algatömeget jelző érték – ám ennek most a másfélszeresét, 300 mg/m3 mutattak ki a vízből.

MTI / Varga György

Mi az oka a nagymértékű algásodásnak?

Nem más, mint a szerves anyag terhelés. Szakemberek elmondása szerint a Kis-Balaton tározóban zajló biokémiai folyamatok eredményeképpen megnövekedett a foszfor – és nitrogénterhelés és ez a Balaton egész vízterére hatással van. Ez további kutatások elvégzésére ösztökéli a szakember gárdát a Kis-Balatonnál zajló folyamatokat illetően.

24.hu

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...