Kezdőlap EGÉSZSÉG Az agyban tesszük magunkat cukorbeteggé

Az agyban tesszük magunkat cukorbeteggé

Dr. Michael W. Schwartz, a University of Washington in Seattle Diabétesz Centrumának igazgatója, azzal indítja a Nature-ben megjelent tanulmányt, hogy eredetileg is azt feltételezték az orvosok, hogy a normális glükóz anyagcsere fenntartásában fontos szerepet tölt be az agy.

 

 

Az inzulin felfedezésével azonban, amely az 1920-as években történt meg, a kutatás és a diabétesz-gondozás iránya megváltozott: szinte kizárólag az inzulin irányába. Ma az összes kezelés vagy az inzulinszintet növeli, vagy a szervezet inzulinérzékenységét fokozza.

„Ezek a gyógyszerek hatásosak a magas vércukorszint ellenőrzés alatt tartásában, de inkább a cukorbetegség következményét, mintsem a mögötte rejlő okokat kezelik.”

A kutatók szerint a normális glükóz szabályozás, a normál glükózszint fenntartása a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek és a hypothalamus és más agyterületek idegi összeköttetésének együttműködésétől függ. A 2. típusú cukorbetegség kifejlődését a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek és a vércukorszint-szabályozó agyközpontnak a ‘meghibásodása’ okozza.
A kutatók áttekintik azokat az állatkísérleteket és emberekkel végzett kutatásokat, amelyek rámutatnak, milyen erős hatással bír az agy szabályozó központja a vércukorszintre, függetlenül az inzulin tevékenységétől.

Az egyik ilyen mechanizmus a ‘glükóz-hatékonyság’. (A szövetek maguk idézik elő a glükózfelvételt.) A normál glükózfelvétel csaknem 50 százaléka ezzel történik, vagyis rivalizál az inzulin-függő mechanizmussal.

Két rendszerből álló modellt javasolnak a kutatók a vércukorszint szabályozására: a szigetsejt-rendszert, amely a glükózszint emelkedésére főként inzulin-kibocsátással reagál, és az agyközponti rendszert, amely fokozza az inzulin közvetítésével létrejött glükózanyagcsere hatékonyságát, miközben stimulálja a szövetek glükózfelvételét, a ‘glükóz hatékonyságot’.

2 típusú cukorbetegség kialakulásában valószínűleg, mind a két rendszer hibás. Az agyi központ meghibásodása lehet az első, ami után megnövekedett terhet ró a szigetsejt-rendszerre. Egy ideig képes kompenzálni a szigetsejt-rendszer a hibát, majd egyre nehezebben boldogul, az agyközpont állapota tovább rosszabbodik, ami végül cukorbetegségben végződik.

Ha növeljük az inzulinszintet, az alacsonyabbá teszi a glükózszintet, de ezzel csak a probléma fele van megoldva.Ahhoz, hogy a normális vércukor szabályozást helyreállítsuk, az agyközpont hibáját is helyre kell hozni. Az olyan kezelés, amely mindkét rendszerre tekintettel van, nemcsak jobb vércukor szabályozást ér el, de vissza is fordíthatja a diabéteszt.

forrás:eurekalert.org

loading...