Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Áram nélküli fűtés – egy olasz diák találmánya

Áram nélküli fűtés – egy olasz diák találmánya

Akár egy 20 négyzetméteres szoba fűtésére is alkalmas a dupla kerámia kupolából készített “öko-hősugárzó”, mely egy olasz egyetemista találmánya.

 

 

 

Az áram nélkül működő Egloo kupola nagyon egyszerű elv alapján működik. A dupla kerámia kupolából álló „hősugárzó”a gyertya lángjának erejét használja fel, a kerámia hőtároló tulajdonságát hasznosítja és a hő koncentrálásának elve alapján sugározza ki magából a meleget órákon át.

szerklead-egloo2-600x400

A kerámia rendkívül jól tárolja a hőt

A koncepció feltalálója egy olasz egyetemista, Marco Zagaria, aki a római Képzőművészeti Egyetem hallgatója. Marco egy környezetbarát, olcsó és energiatakarékos megoldást szeretett volna megvalósítani, melynek eredményeképp született az Egloo. A kerámia rendkívül jól tárolja a hőt, a belsejében elhelyezett gyertyák pedig biztosítják a forró hőt.

0121

Dupla kupola és a hő koncentrálás

Az Egloo két kupolából áll. A belső kupolát a gyertya lángja forrósítja fel, itt koncentrálódik hő, melyet fokozatosan és folyamatosan ad át a külső kupolának. Az Egloo 3 gyertyával működik, melyeket 5 óránként kell cserélni.

013

A kettős kupolának köszönhetően az kis “öko-hősugárzó” a gyertyák kialvása után is még órákig sugározzák magukból a hőt, befűtve akár egy kisebb szobát, irodát, vagy bármilyen helységet.

Tihanyi Petra

Forrás:http://impressmagazin.hu/

loading...