Kezdőlap AKTUÁLIS Annyira kimerült az egyik búvár, hogy egy holttestet ölelve feküdt a Duna...

Annyira kimerült az egyik búvár, hogy egy holttestet ölelve feküdt a Duna alján

A kép illusztráció

„Van olyan búvárunk, aki miután feljött azt mondta, hogy pszichológusra lenne szüksége”

A Magyar Búvárszövetség elnöke Nyíri Iván nyilatkozott az ATV-nek a mentés folyamatáról, és elmesélte, milyen nehéz megküzdeniük a látottakkal a roncsokhoz lemerülő búvároknak.

Az elnök elmondta, hogy nem az a kérdés, mikor fér át a Clark Ádám daru, hanem, hogy mikor lesz a Duna szintje alacsonyabb, mint négy méter, hogy elkezdhessék a munkálatokat. Jelenleg ennek kicsi esélye van hiszen a Duna vízszintje nem hogy csökkenne, hanem növekszik.

A búvárok feladata azon rögzítési pontok a megtalálása is, amelyekkel – a mérnökökkel közösen – ki tudják majd emelni a hajót anélkül, hogy megsérülne. A kiemelés során arra is oda kell figyelniük, hogy a roncsban maradt áldozatok testében ne tegyenek kárt. A kiemelés során komoly terhelésnek lesz kitéve a múlt szerdán a Dunában elsüllyedt hajó, ezért akár ketté is törhet – közölte Solymos András hajómérnök.

,,Nagyon komoly lelki nyomás van a koreai és a magyar búvárokon. Igazából ezek igazi hősök. Minden nap az életüket kockáztatják” – közölte a Magyar Búvárszövetség elnöke.

Nyíri Iván szerint az egyik búvár, aki kihozta az egyik áldozatot, jelezte, hogy pszichológusra lenne szüksége.

“Annyira kimerült a víz alatt, hogy átölelve az áldozatot lefeküdt az aljzatra és ott pihent meg. Közölte a parton lévőkkel, hogy kicsit megpihen, mert egyszerűen képtelen feljönni, majd a karjában az áldozattal jött fel a felszínre. Nagyon nagy nyomás van a búvárainkon” – mondta Nyíri. A búvár 1 óra 40 percet volt a víz alatt.

,,Aki nem fél, az őrült, vagy hazudik. Mindenki fél természetesen. De a búvároknak, főleg a mentésben résztvevőknek nem az a pszichikai terhelés igazából, hogy egy tetemet megfogunk és kihúzzuk a felszínre, hanem az a nehéz feladat, amikor kijövünk a vízből, majd látjuk a hozzátartozók érzelmeit” – mesélte Szathmári.

loading...