Kezdőlap AKTUÁLIS Amit ma az operatív törzs bejelentett, arról neked is tudnod kell!

Amit ma az operatív törzs bejelentett, arról neked is tudnod kell!

Keddre február eleje óta nem látott szintre csökkent az új fertőzöttek száma: 726 új beteget regisztráltak hazánkban.

Meghalt 137 beteg, a beoltottak száma 4 099 495, közülük 2 157 637 személy már a második oltását is megkapta. A járvány az elmúlt napok adatai szerint visszaszorulóban van, de a szombati újranyitás után a szennyvízadatok ismét emelkedést mutattak több helyen. A járvány a lazítások ellenére még mindig jelen van. Hallgassuk meg, mit mond a védekezésért felelős operatív törzs ezekről a fejleményekről.
György István, az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatott elsőként az oltási program jelenlegi állásáról. Azzal kezdte, hogy nem dőlhetünk hátra, mert az indiai mutáns már itt van a szomszédban, ami a szakértők szerint nagyon gyorsan terjed. Ezért mindenkit regisztrációra és időpontfoglalásra kért.„Az oltásnál elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, ki és mikor van beoltva, csak az egyénen” – hangsúlyozta. A feltételek, a vakcinamennyiség rendelkezésre áll.

Az elmúlt héten két mérföldkőhöz is elértünk:

  • Az egyszer beoltottak száma meghaladta a 4 milliót
  • Több mint 2 millióan vannak, akik a második oltásukat is megkapták

Elmondta, jelenleg 43 százalékos az átoltottság, az uniós országokban ez átlagosan csak 24 százalék. Magyarországon 4.725.000 ember jelentkezett eddig oltásra, a 80 százalékuk már be van oltva.

Időpontfoglalás SzputynikraIsmertette, hogy az elmúlt héten érkezett Sinopharm-vakcinából folyamatosan ellátják a háziorvosokat és az oltópontokat. Az online időpontfoglalón továbbra is Sinopharm- és AstraZeneca-oltóanyagra lehet jelentkezni. Hamarosan megnyitják a foglalást 200 ezer Szputnyikra is, s – a tumultus elkerülése érdekében – sms-ben értesítik majd azokat a regisztráltakat, akiknek lehetőségük lesz a Szputnyik esetében online időpont foglalására. (Csak azok foglalhatnak időpontot, akik erről sms-t kapnak. Az ő taj-számaik lesznek feltöltve a rendszerben, mások nem tudják ezt megtenni.)

Vakcinaszállítmányok és üzenet a fiatalok szüleihez

György István beszámolt róla, hogy ma érkezett egy 333 450 darabos Pfizer-szállítmány, amit többségében második körös oltásokra használnak majd, a kisebb részét elteszik a 16-18 évesek oltásához.

A 16-18 évesekhez, illetve a szüleikhez külön szólt az államtitkár: „Felhívom a figyelmet, hogy előbb regisztrálni kell. Azt kérjük a fiataloktól és a szüleiktől, hogy legkésőbb május 7-ig regisztráljanak, mert csak érvényes regisztrációval fognak tudni időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásokra. Értesíteni fogjuk őket, mikor nyílik a regisztráció, ekkor csak ők tudnak majd Pfizer-oltásra jelentkezni. Kérjük, hogy mások ne próbálkozzanak ezzel” – mondta.

Moderna-vakcinából is érkezik csütörtökön szállítmány: a nagyobb része második körös oltásokra megy, 30 ezer adagot kiadnak első oltásra a háziorvosoknak, 6 ezer adagot az idősotthonokba azoknak, akik csak mostanában regisztráltak.

A héten elkezdik az oltást a Janssen-vakcinával is a honvédségi oltóbuszokon.

Az oltási program újabb fontos szakaszhoz ért: megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának az előkészítése is – ismertette György. Mától megkezdődik a regisztrációjuk, mivel más irataik vannak, ezért a regisztrációs felületet is megváltoztatták.

Szabályszegések

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy tegnap összesen 519 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok elmulasztása miatt. A kijárási tilalom megszegése miatt 72 ember ellen kellett intézkedniük.

A járványnak még nincs vége!

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte, hogy a járványügyi adataink napról napra javulnak, így a mai napon 223 802 aktív fertőzöttet tartunk számon. Müller hangsúlyozta, hogy továbbra is indokolt a fegyelem, azok körében is, akiket már beoltottak. Mint mondta, a védőoltások nem adnak 100%-os védelmet, illetve felelősséggel tartozunk azok iránt, akik nem beoltottak, vagy akiknél még nem alakult ki a teljes védettség. Magyarországon még mindig a brit mutáns dominál. A számok is arra figyelmeztetnek minket, hogy a járványnak még nincs vége.

A Sinopharm WHO-ajánlásáról

Müller megszólalt a Sinopharm-vakcináról is, miután a WHO kiadta az állásfoglalását a kínai oltóanyagról. Egyelőre ez az állásfoglalás csak a szakirodalmakat fogta össze, a hétvégére várják a WHO ajánlását. Akkor derülhet ki, hogy a WHO is felveszi-e a listára a vészhelyzeti alkalmazására alkalmas vakcinák közé az első keleti oltóanyagot. Azt nem kommentálta, hogy az idősek körében milyen védettséget ad.

A magyar fürdővizekrőlA 4 millió beoltott után újranyitnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a fürdők. Ezzel kapcsolatban Müller elmondta, szerinte nagyon csekély annak a kockázata, hogy a fürdővizekkel terjedjen a vírus. A fürdőszövetségek és az NNK egyeztetésél már az újranyitás előtt megszülettek azok az ajánlások, amelyek alapján biztonságosan lehet használni a fürdőket. Az alapvető szabályokat kell betartani: aki beteg, ne menjen fürdőbe. A vizek minőségét folyamatosan ellenőrzik, emellett meg kell állapítani egy maximum látogató számot.

Sokszor láthatunk olyat, hogy a pici gyerekek a lábmosót használják a gyerekmedence helyett. Ezt ne engedjük, emellett fontos, hogy a medence használata előtt mindig zuhanyozzunk le – mondta.

A belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges, ezt ne hagyják otthon – tette hozzá.

Szükség van-e harmadik olásra?

Végül Müller arra a kérdésre, szükség lehet-e harmadik oltásra, nem tudott választ adni, hiszen még a tudomány sem tudja. Lehet, hogy a koronavírus szezonális betegséggé válik, és évente kell oltani, de az is lehet, hogy harmadik oltásra lesz szükség, ezt egyelőre lehetetlen megmondani – válaszolt egy újságírói kérdésre.


loading...