Kezdőlap AKTUÁLIS ADÓKEDVEZMÉNY – Bővült a betegségek listája, ami után kedvezmény jár!

ADÓKEDVEZMÉNY – Bővült a betegségek listája, ami után kedvezmény jár!

Ettől az évtől kezdve még többen jogosultak tartós egészségügyi problémájuk után adókedvezményre, kibővítették a kormányrendeletben szereplő listát. Azon dolgozók, akik a meghatározott betegségekből rendelkeznek valamelyikkel, személyi jövedelemadójukból a minimálbér 5%-át igényelhetik vissza havonta. 

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében 18 betegségcsoport, ennek megfelelően összesen 700 betegség szerepel. Idén január 1-től az eddigi lista kibővült a daganatos betegségek csoportjában az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata és heredaganattal, mindamellett külön betegségcsoport alatt az endometriózissal is.

Az érintett dolgozók a személyi jövedelemadójukból a minimálbér 5%-át, azaz 7450 forintot igényelhetnek vissza, amit kérhetnek havonta vagy egy összegben is az szja bevalláskor. Ez éves szinten 89.400 forintot jelent.

Ugyan a jogosultságot 2019. január 1-től állapították meg, visszamenőleg is igénybe vehető azon személyek esetében, akiknél már 2-3 évvel ezelőtt diagnosztizálásra került az egészségügyi probléma. Ehhez szükséges a megfelelő dátummal kiállított orvosi igazolás. A visszamenőleg igényelt adókedvezményhez az adott évi minimálbér után jár az 5%.

Akik havonta szeretnék igényelni adókedvezményüket, az év első hónapjában adóelőleg nyilatkozatot kell leadniuk, egy összegben az éves bevallással igényelhető vissza. Visszamenőleg az adott évekre vonatkozó bevallások felülvizsgálata és a megfelelő orvosi igazolás szükséges.

Az adókedvezményre jogosító betegségek csoportjába tartoznak többek között mozgásszervi- és érzékelési fogyatékosságok, mentális viselkedészavarok, veleszületett fejlődési rendellenességek és szívbetegségek, mindamellett a cukorbetegség, a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa és a laktózintolerancia is. A teljes lista itt található.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...