Kezdőlap EGÉSZSÉG A vöröskáposzta jótékony hatásai

A vöröskáposzta jótékony hatásai

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta lilás színét az „antocián” adja. Változatos ételféleségek készíthetők belőle, egészségre gyakorolt jótékony hatása pedig erőteljesebb, amint azt sokan gondolnák.

 

 

 

A vöröskáposzta akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, 
mint a fehérkáposzta.

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.

A különböző csírákhoz hasonlóan, a lilakáposzta csíra a szervezet számára valóságos vitaminbombaként szolgál.

Jótékony hatásai:

-segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat
-gyulladáscsökkentő hatású
-serkenti a májműködést
-a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását
-zöld hályog esetében javítja a látást
-rendkívül magas vastartalommal rendelkezik
-a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz
-véralvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne
-csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is.

vöröskáposzta

Fogyasztása:

Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára.
Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vöröskáposzta csírája  nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.

A friss zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és az idegrendszer karbantartásáért is felelős. Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és küzd a fáradtság ellen is. Ajánlott, ha három hétig tartó káposztakúrát tartasz úgy, hogy naponta, ebédkor és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposztasalátát eszel. Ezáltal nemcsak a fenti jótékony hatásoknak örülhetsz, hanem segít a depressziós hangulat, a letörtség eloszlatásában is.

loading...