Kezdőlap AKTUÁLIS „A vírus nem az égből pottyan ide” – Szakértő ad tanácsot, hogyan...

„A vírus nem az égből pottyan ide” – Szakértő ad tanácsot, hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen

Medical Health Care Worker Showing Stop Sign with hand, entrance is forbidden in quarantine zone.

Európában tovább tombol a koronavírus, de úgy tűnik, hazánkat továbbra is elkerüli.

Persze nem kizárt, hogy a betegség megjelenik majd Magyarországon, de pánikra nincs szükség – ezt politikusok és orvosok egyaránt állítják. Lapunk megkérdezte dr. Ócsai Lajost, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egykori vezetőjét, mire számítsunk.

Mit tanácsol a vírus elkerülésére?

– Legelőször is, ha nincs halaszthatatlan dolgunk, lehetőleg ne most menjünk Kínába, illetve Észak-Olaszországba. Emellett természetesen fontos betartani az alapvető higiéniai szabályokat, az alapos kézmosás – szappannal és fertőtlenítővel egyaránt – nem elhanyagolható. Ebben a helyzetben inkább kerüljük a kézfogást és a puszilkodást is.

Veszélyesebb-e a koronavírus-fertőzés, mint a szezonális influenza?

– Valamivel veszélyesebb. Főleg a csökkent immunrendszerűekre jelent veszélyt, éppen úgy, ahogy az esetek nagy többségében a szezonális influenza is teszi.

Ha megbetegszünk, mikor gyanakodjunk koronavírus-fertőzésre?

– Csak abban az esetben, ha jártunk Kínában vagy más fertőzött területen, esetleg találkoztunk olyannal, aki volt ott. Más esetben nem kell gyanakodni, mert a vírus nem „az égből pottyan ide”.

Mikor forduljunk orvoshoz és hogyan?

– Sajnos, első blikkre nem lehet elkülöníteni, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak az influenzához. A láz, felső légúti megbetegedés, torokfájás vagy fulladás az, ami gyanúra adhat okot. Ebben az esetben hívjuk az orvost, vagy a zöld számon is kaphatunk segítséget.

Ha úgy érezzük, betegek vagyunk, mit tegyünk a családtagjaink biztonságáért?

– Ha lehetséges, érdemes elkülönülni tőlünk, és kerülni a közeli kontaktust családtagjainkkal. Indokolt esetben hívjunk orvost, ne mi magunk menjünk a rendelőbe, mert nemcsak a háziorvos rendelőjében várakozókat tesszük ki veszélynek, hanem az egészségügyi személyzetet is.

Igaz, hogy a vírus az idősebb korosztályt veszélyezteti?

– Így van. Természetesen nem kizárólag idősek halnak bele a koronavírus okozta megbetegedésbe, egy fiatal ember éppen úgy veszélyben van, ha krónikus betegség miatt az immunrendszere le van gyengülve. De általánosan kijelenthető, hogy az ember szervezete hatvan felett már rosszabbul reagál a vírusfertőzésekre, így a koronavírus miatt az időseknek érdemes jobban figyelni.

Mikorra állhat meg a vírus terjedése?

– Mint a légúti vírusoknak általában, ennek sem tesz jót a szárazabb idő. Én most azt mondom, hogy körülbelül áprilisra az első hullám lecsenghet, ekkor már biztos, hogy a megbetegedések száma is csökkenni majd globális szinten.

Forrás

loading...