Kezdőlap EGÉSZSÉG A vérszegénység 14 kevésbé ismert jele

A vérszegénység 14 kevésbé ismert jele

Vannak szemmel látható jelek és tünetek, amelyek megmutatják számunkra a vérszegénység korai előjeleit, sokat azonban nem ismerünk fel közülük időben.

 

 

 

 

A vérszegénység leggyakoribb formája a vashiányos vérszegénység, amelyben évente negyed millió ember szenved. A vas elengedhetetlen része az egészséges szervezetnek, ha nincs elegendő mennyiségű vas a vérben, vashiány, vérszegénység alakul ki.

Íme 14 kevésbé ismert jele a vérszegénységnek!

1. Fakó bőrfelületek

Ha észrevesszük a tenyéren, a körmökön, az arc bizonyos részein, különösen a szem környékén, hogy a bőr sokkal fehérebb, akkor valószínű, hogy ezek a területek nem kapnak elegendő vörösvérsejtet.

2. Fáradtság:

Ha tartós, sokszor ok nélküli, állandó fáradtságot érzünk, akkor mindenképp ajánlott egy részletes vizsgálat. Ez a tünet ugyanis a vérszegénység egyik rejtett tünete.

3. Hideg utáni sóvárgás

Egyenlőre senki nem tudja, hogy miért, de egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy a vashiányban szenvedő emberek a kezdetleges szakaszban sóvárgást éreznek a hideg ételek és italok iránt, ami a szokásosnál sokkal eltérőbb.

4. Szorongás:

Ha folyamatos gyors, heves szívverést tapasztalunk, illetve ha szorongásban szenvedünk, az is a vérszegénység egyik kevésbé ismert jele.

5. Terhesség:

Sok nő akkor esik a vérszegénység áldozatává,amikor terhes. Ha bármilyen tünetet tapasztalunk, azonnal keressük fel orvosunkat.

6 .RLS (nyugtalan láb szindróma):

Ez egy viszonylag új felfedezés, miszerint ez a fajta betegség a vérszegénységhez köthető. Zsibbadás. Fonákérzés. Mozgáskényszer. Kellemetlen érzet a lábakban, mely mozgást követően enyhül. Alvászavar, nappali aluszékonyság, fáradékonyság, depresszió, kialvatlanság.
vérszegénység

7. Zsibbadás és bizsergés:

Ha folyamatos, rendszeresen visszatérő zsibbadás és a végtagok bizsergése érezhető, akkor a vérszegénység kockázatának vagyunk kitéve.

8. Migrén és fejfájás:

Ha nem vagy hajlamos a fejfájásra vagy a migrénre, de egy bizonyos időszakban jelentősen megemelkednek a tünetek, azonnal keressük fel az orvosunkat!

9. Hajhullás:

A vérszegénység bizonyos tüneteinek észrevétele eltarthat egy ideig, ilyen korai figyelmeztető jel a hajhullás is. A haj elvékonyodása és nagyobb mennyiségű hullása a vérszegénység jele.

10. Sötét színű széklet vércsíkokkal:

Rendszeresen vessünk egy pillantást a székletünkre, mert számos betegséget észre lehet venni. Ha a színe sötét és vércsíkokat is vélünk felfedezni benne, azonnal keressünk fel egy orvost.

11. Nehéz légzés:

Ha a lépcsőn felfelé menet korábban nem tapasztalt fáradtságot észlelünk, akkor az akár a vérszegénység korai, figyelmeztető jele is lehet.

12. Szabálytalan szívverés:

Ha bizonyos helyzetekben, főleg, ha nyugodt körülmények között is vagyunk és szabálytalan szívverést érzékelünk, feküdjünk hanyatt és azonnal hívjunk segítséget.

13. Menstruációs:

Sok nő akkor is vérszegénnyé válik, amikor a havi ciklusa rendszertelen vérzést, valamint erőteljesen, szokatlan fájdalmakat mutat.

14. Ködös látás

Ha olykor-olykor homályossá, ködössé válik a látásunk, akár a vérszegénység kockázatával is számolhatunk. Azonnal keressük fel orvosunkat!
Szerző: tudasfaja.com
loading...