Kezdőlap AKTUÁLIS A testbeszéd 11 formája, amiből megtudhatod, hogy mit érez vagy gondol a...

A testbeszéd 11 formája, amiből megtudhatod, hogy mit érez vagy gondol a másik

A testbeszéd a kommunikáció kimondatlan eleme, amelyet akarattal vagy akartunktól függetlenül arra használunk, hogy felfedjük valódi érzéseinket. Ide tartozik minden testtartás és arckifejezés.

Amikor képesek vagyunk “olvasni” ezeket a jeleket, azt előnyünkre fordíthatjuk és általa megérthetjük a teljes üzenetet, amit a másik ember közölni akar velünk. Ugyanakkor mi magunk is tudatosabbak lehetünk azt illetően, hogy milyen jeleket akarunk sugározni mások felé.

Lássuk, hogy miről van szó.

Keresztbe tett lábak

Persze a szoknyát viselők esetében keresztezett lábnak egyéb céljai is van. Ezen kívül, ha valaki keresztbe tett lábbal ül előtted, az annak a jele, hogy nem érzi magát teljesen biztonságban és ezzel ér el némi önmegnyugtatást.

Keresztbe tett karok

Ez a frusztráció és az önvédelem jele. Az adott személy nem érzi magát ellazultan. Ha a párodnál vagy családtagnál látod ezt a testtartást, az annak a jele is lehet, hogy éppen támogató szavakat igyekszik átadni.

Arc megérintése

Ez több különböző okból is előfordulhat. Talán az a személy, akivel beszélsz, fenyegetve érzi magát vagy valami miatt bizonytalan. Mindkettő erős érzelem, amit ezzel próbál “elrejteni”. Másrészt a vonzódás jele is lehet, ha a férfi a szakállát vagy állát simogatja, illetve a nő a hajával játszik.

Erős kézfogás

Ha olvastál már önfejlesztésről, akkor a szerző valószínűleg a határozott kézfogást javasolja, mint a megfelelő fellépés jele. Az, aki erősen szorít kezet, az egyszerűen le akarja nyűgözni a másikat és különlegesnek akar tűnni.

Fej megérintése

Felnőttek szokása, hogy gyakran simogatják a kicsi gyerekek buksiját, ami védő funkciót hivatott ellátni. Azt jelenti, hogy minden rendben, biztonságban vagy. Ha a párod rendszeresen simogatja a fejed, a hajad, akkor hasonló a célja, a veszélyektől akar megvédeni téged.

Láb rázás, “ugrálás”

Nem feltétlen annak a jele, hogy valaki túl sok kávét ivott. Ha valaki veled szemben vagy melletted ülve már annyira rázza a lábát, hogy rázkódik felette az asztal vagy alattatok a pad, az annak a jele, hogy az illető nagyon frusztrált vagy alapvetően egy szorongó személy.

Behúzott nyak, lógó fejtartás

A modern kor jellegzetes képe, amikor mindenki a telefonját bámulja. Ettől függetlenül azt is jelentheti, hogy az illető megpróbálja a szimpátiáját kifejezni feléd, valami téged ért rossz dologgal kapcsolatban.

Malmozás, ujjtördelés

Az unalom jele is lehet, de sokkal inkább a magas szorongás jele. Valamivel igyekszik az adott személy lefoglalni az ideges kezeit. Ha jobban belegondolunk, a sok telefon nyomkodás is tökéletesen szolgálja ezt a célt.

Túlzott szemkontaktus

Ahogyan a kézfogással, ezzel is az a helyzet, hogy az ember túlzásba tud vele esni, ha a magabiztosságát akarja fitogtatni. Ugyanakkor jól ismert tény, hogy ha valaki hazudik, kerüli a szemkontaktust. Ennek tudatában egyes felnőttek a hazugságot palástolván sokszor épp ellenkezőleg, hosszú szemkontaktust igyekeznek alkalmazni.

Gyér szemkontaktus

Ha beszélgetsz valakivel, de az alig tekint rád, annak az lehet az oka, hogy kellemetlenül, kényelmetlenül vagy zavarban érzi magát, ugyanakkor az unalom jele is lehet.

Nem néz feléd, miközben többen beszélgettek

Ez tipikusan annak a jele, hogy valakinek tetszel. Ilyenkor az illető zavarban van, és nem szívesen pillant feléd, bezzeg akkor le sem tudja venni a szemét rólad, amikor tiéd a szó.

tudasfaja.com

loading...