Kezdőlap AKTUÁLIS A szúnyogcsípés veszélyei

A szúnyogcsípés veszélyei

A szúnyogcsípés hazánkban a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek.

Az utazások alkalmával szerzett szúnyogcsípések veszélyei

A különböző szúnyogfajok, mint az Anopheles fajok, Aedes fajok, a púposszúnyogok vagy a lepkeszúnyogok a trópusokon vagy a Földközi-tengernél betegségeket terjesztenek. A legtöbb ilyen fertőzés ellen nincs védőoltás, sem speciális megelőzési lehetőség. Az egyetlen hatékony védelem magának a szúnyogcsípésnek a megelőzése. Cikkünk a hirdetés után folytatódik A szúnyogok a következő betegségek átvivői lehetnek: Malária, Chikungunya-láz, Kala-azar, Phlebotomus-láz, Sindbis-láz és nyugat-nílusi-láz, melyek veszélyes lázas betegségek. A japán encephalitis az agyhártyagyulladás egy típusa A Dengue-láz és a sárgaláz belső vérzéseket okoz Onkocerkózis: vakságot okozhat A kután leishmaniasis egy fekély (delhi fekély) Az álomkór tünetei hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek. Kezelés nélkül halálhoz is vezethet. A limfatikus filariázis egy fájdalmas, nyirokcsomók és nyirokerek duzzanatával járó betegség.

Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

Fizikai megelőzés A szúnyogok szeretik a nedves és meleg klímát. A lárvák állóvizekben fejlődnek, tavakban, mocsaras, lápos területeken, folyók közelében vagy rizsföldeken. Háza közelében ne legyenek a szúnyoglárvák számára megfelelő helyek, így pl. nem üres öntözőkanna és eldugult esőcsatorna. Az esővízgyűjtő tartályt fedje le.

A legtöbb szúnyogfaj éjjel és sötétedéskor aktív. (Van azonban egy kivétel, az Aedes fajok, amelyek a Dengue-láz terjesztői. A faj egyedei nappal is csípnek.) Ezért, főleg este, viseljen hosszú ujjú ruhát, hosszúszárú nadrágot. Könnyű, világos anyagból készült ruhákat viseljen. A szúnyogok nem szeretnek világos felületre szállni. Ne felejtsen zoknit húzni. Az ablakokat és ajtókat védje szúnyoghálóval. Ha van szúnyogháló, ellenőrizze, hogy elég sűrű szövésű-e, és hogy nem lyukadt vagy szakadt-e ki valahol, mielőtt kinyitná az ablakot. A lyukakat legjobban ragasztószalaggal foltozhatja be. Hagyja a klímaberendezést hotelszobájában éjjel nappal bekapcsolva, mert a szúnyogok kerülik a hűvös helyeket. A szúnyogriasztó UV-lámpák vagy az elektromos szúnyogriasztók a legtöbb fogyasztói teszten rossz minősítést kapnak. Legfeljebb részleges védelmet nyújtanak.

Kémiai segítség

Sokan úgy gondolják, hogy akit gyakran csípnek meg a szúnyogok, annak állítólag speciális összetételű a vére vagy a szúnyogok által kedvelt illatot párolog ki a bőrük. Valójában ez csak egy tényező a sok közül, mivel a szúnyogok a szag, a testhőmérséklet, és a bőr kipárolgása alapján találják meg a számukra megfelelő célpontot.

Vegye el a szúnyogok étvágyát! Este tusoljon le hideg vízzel és fedetlen testrészeit kenje vagy fújja be rovarriasztó szerrel. Ez megváltoztatja a bőr illatát, hőmérsékletét és a kipárolgást is, emellett a bögölyöket, kullancsokat és cecelegyeket is távol tartja.  Mindig figyeljen a csomagoláson feltüntetett felhasználási korlátozásokra. A növényi olajok is segíthetnek, így a kókuszolaj, az eukaliptuszolaj vagy a cédrusolaj. Ezek azonban többnyire kevésbé hatásosak, és rövidebb ideig hatnak. Számos rovarriasztó szer tehát szintetikus hatóanyagokat vagy növényi olajokat tartalmaz. Ám sokszor nem biztosítanak hosszú távú védelmet. A csecsemőknél és a két éves kor alatti gyermekeknél még nem szabad rovarriasztó szereket használni. Az ő védelmük érdekében legjobb a mechanikai védekezést választani, azaz megfelelő ruházattal és szúnyoghálóval óvni őket. Vegye figyelembe, hogy az illóolajok, melyek a természetben csak nagyon kis koncentrációban fordulnak elő, nagyobb dózisban sok embernél allergiát válthatnak ki, első sorban akkor, ha egy időben UV-terhelés is éri a szervezetet. Figyelem! A rovarölő szerek (insekticidek) nem rovarriasztó szerek. A szúnyoghálót és a függönyt se fújja be vele. A rovarölő szerek károsak az egészségre, és allergiát is okozhatnak. Csak szúnyoginváziók esetén szokták alkalmazni őket, ha feltétlen szükséges. Ilyen például a rovarölő spirál, amit a nyaralók célpontját képező országokban gyakran alkalmaznak. Ezek többnyire hatékonyak, azonban ingerlik a légutakat. Ha az éjszakát a sátorban töltik, a hálót és ruhájukat is ajánlott rovarriasztó szerrel befújni. A rovarriasztó szerek használata és a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosítanak.

Azonnali segítség a csípés után

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt Rovarcsípések és azok hatásai A rovarcsípés veszélyei Kullancsveszély – sok a félreértés Súlyos allergia esetén nem elég a kalcium  A Lyme-kór Tularémia – Egy veszélyes betegség, amit a kullancs (is) terjeszt! Kullancs okozta kórok – Figyelje a tüneteket! Kullancs elleni védőoltás Kullancs teszt A szervezet a szúnyogcsípésre a csípés helyén kialakuló viszkető, esetenként fájdalmas, kivörösödéssel és duzzanattal reagál. Hidegvizes borogatás hatására a duzzanat hamarabb lelohad, és a fájdalom is enyhül. A gyulladt duzzanatra és a viszketésre a hideg borogatás mellett hűsítő kenőcsök vagy gélek hozhatnak enyhülést. Többségük olyan hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja annak a receptornak a működését, amihez a hisztamin kötődne, így hatását nem tudja kifejteni. A csípés helyén a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, ezért nem szabad vakarni, különben a seb elfertőződhet és begyulladhat. Tetanusz elleni védőoltásra is szükség lehet. Az emlékeztető oltást tízévente kell beadatni. Ha a szúrás elfertőződött, kezelje fertőtlenítő szerrel.

forrás:webbeteg.hu

loading...