Kezdőlap EZOTÉRIA EZO-VILÁG A szemünk színe utal a bennünket fenyegető betegségekre is. – és neked...

A szemünk színe utal a bennünket fenyegető betegségekre is. – és neked milyen színű a szemed? – ilyen betegséged lehet

Egy kutatás szerint a kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe. A tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze az emberek 2 százalékának zöld a szeme.

 

 

 

 

 

Ha mindkét szülőnek zöld a szeme, akkor a gyerekeik is zöld szeműek lesznek, mivel a szülőknél mindkét (azaz mind a négy), a szemszínt meghatározó gén a zöld színt kódolja. A barna szem előfordulásának aránya a legnagyobb a világon, ez tartalmazza a legtöbb melanint. A kutatók szerint a szemünk színe utal arra milyen betegséggel vagyunk fenyegetve, illetve egyes jellemvonásunkra is.

A szemünk színe utal a bennünket fenyegető betegségekre is

Sötét szem: kisebb a makuladegeneráció kockázata

Azokat az embereket, akiknek a szemük színe világosabb árnyalatú, kétszer inkább fenyegeti a makuladegeneráció (sárgafolt-elfajulás) veszélye, mint a sötét, illetve közepesen sötét íriszű társaikat – állítja a Clinical and Experimental Ophthalmology című orvosi szaklapban megjelent vizsgálat, amelyben 171 személy vett részt. – A sötét írisz hatékonyabban szűri az UV-sugarakat – magyarázza Christopher Quinn szemész, az Amerikai Szemész Társaság titkára. – Márpedig az UV-fény a makuladegeneráció egyik kockázati tényezője. Az a pluszfény, amely a világosabb szemszínű emberek szemébe jut, fokozza az ideghártya károsodását. A kockázat csökkentésére fogyasszon halat, és még télen is viseljen napszemüveget!

Sötét szem: kisebb a melanóma kockázata

A sötétebb színárnyalatú szem azt jelentheti, hogy kisebb a bőrrák kialakulásának a valószínűsége! A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nevű tudományos folyóiratban publikált kutatás során közel 500 fehér bőrű, 6–10 éves gyermek DNS-mintáit gyűjtötték össze, illetve figyelték 4 éven át a napsugárzás rájuk gyakorolt hatását. Az eredmény szerint jellemzőbb volt az anyajegyek kialakulása azokra a gyermekekre, akiknek a DNS-ében megtalálható volt a kék szemszínért felelős gén. (A gyermekkorban kialakult anyajegyek számából következtetni lehet a felnőttkori melanóma valószínűségére.) Egy másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy a kék, illetve zöld szemű embereknél nagyobb a szemben kialakuló melanóma veszélye, valószínűleg a szemet a napsugaraktól védő pigmentek kisebb száma miatt. Végeredményben azonban a pigmentek színétől és mennyiségétől függetlenül fontos, hogy minél nagyobb hatásfokú UV-szűrő napszemüveggel óvja a szemét – figyelmeztet Quinn.

Világos szem: erősebb versenyszellem

Egy ausztrál felmérés során 336 európai származású fehér bőrű jelentkezővel töltettek ki egy kérdőívet, amelyet bizonyos személyiségjegyek vizsgálatának a céljából alakítottak ki. Az alapján határozták meg ezeket a személyiségjegyeket, hogy a válaszadó milyen mértékben azonosult olyan állításokkal, mint például, hogy „A jelenlétem megnyugtatja a környezetemben lévőket” és „Figyelmes embernek tartom magam, aki majdnem mindenkihez kedvesen viszonyul”. A válaszok összesítése alapján az derült ki, hogy a sötétebb szemű emberek jobban azonosultak az olyan szavakkal, mint például „nagylelkűség, barátságosság, együttérzés”, mint azok a válaszadók, akiknek világosabb árnyalatú volt a szemük. Utóbbiak személyiségéről azt állapították meg, hogy kevésbé kellemes, inkább versengő. Habár az állítás biztos alátámasztásához még további vizsgálatokra van szükség, a kutatás végzői szerint a jelenség mögött evolúciós magyarázat áll. Évezredekkel ezelőtt az Észak-Európában élő emberek egzotikusabbnak és vonzóbbnak találhatták a világosabb szemszíneket, és előnyben részesítették a párkeresés során a kék árnyalatot.
1000_phpthumb_generated_thumbnailjpg_20150919_073725

Világos szem: kisebb a vitiligo veszélye

A Coloradoi Egyetem Orvosi iskolájában végeztek egy kutatást 3000 vitiligós ember részvételével. A vitiligo egy olyan autoimmun betegség, amely során a beteg immunrendszere megtámadja az egészséges pigmentsejteket, ami miatt foltok alakulnak ki a bőrön. A vizsgálatoknak köszönhetően 13 gént sikerült azonosítani, amely összefüggésben áll a vitiligo kialakulásával – a kutatók továbbá azt állapították meg, hogy a vitiligós emberek között jelentősen alacsonyabb a kék, illetve a szürke szemszín előfordulása. Az Egyesült Államokban a nem hispán európai leszármazott résztvevők között 43 százaléknak volt sötét a szeme színe, 30 százaléknak zöld vagy mandulaszínű és 27 százaléknak kék vagy szürke. Eltérés mutatkozott azonban az amerikai nem hispániai európai leszármazottakkal szemben, akik között 52 százalék volt a kék és a szürke, és mindösszesen 27 százalék a barna és a sárgásbarna szemek aránya. További fontos tudnivaló a vitiligóról: a betegség együtt jár egyéb autoimmun betegségek megnövekedett kockázatával is. Ilyen például a lupus, az 1-es típusú diabétesz és a egyes pajzsmirigybetegségek.

Sötét szem: megbízhatóbb jellem

A PLOS ONE című tudományos folyóirat publikált egy kutatást, amely során 238 önkéntest kértek meg kutatók, hogy fényképek alapján osztályozzanak számukra ismeretlen embereket aszerint, hogy mennyire tartják őket megbízhatónak. Összességében a résztvevők megbízhatóbbnak tartották a barna szemű embereket a kék szeműeknél; ugyanakkor hiába változtatták meg a kutatók digitális úton a modellek szemszínét, nem változtak a pontszámok. Ez eredmény alapján azt kezdték vizsgálni, hogy milyen összefüggések vannak a szemszín és az arcberendezés között. Így azt fedezték fel, hogy a sötétebb szemű férfiak arcán inkább megtalálhatók az olyan, általában a megbízhatósággal összefüggésbe hozott vonások, mint például a nagyobb száj, a szélesebb áll vagy a nagy szem – ezek az arcvonások tükrözik azt, hogy az arc hogyan fejezi ki a boldogságot. Szükség lesz azonban még további kutatásokra, főképp a nőkkel kapcsolatban, akiknek az esetében nem mutatott ki kapcsolatot a megbízhatóság és az arcvonások között a vizsgálat.

Sötét szem: kevesebb elfogyasztott alkohol

Arra lett figyelmes, hogy kék szemű barátai általában többet isznak? Ennek lehet tudományos magyarázata! A Georgiai Állami Egyetem felmérésén 12 ezer ember vett részt, nők és férfiak vegyesen. Az eredmény szerint a világos szemszínű emberek kimutathatóan több alkoholt fogyasztottak, és nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy túlzásba is viszik az italozást – szemben világos szemű társaikkal. Hogy ennek mi a magyarázata? A kutatók feltételezése szerint ez a melaninnal állhat összefüggésben. A melanin az a pigment, amely a szemnek a sötét színárnyalatot kölcsönzi, de egyben szerepet játszik az agysejtek közötti elektronikus kapcsolatok során is. Ha van összefüggés a szemben és az agyban előforduló melanin mennyisége között, az azt jelentheti, hogy a sötétebb szemű emberek (akiknek több melanin van a szervezetükben) érzékenyebbek az olyan stimulánsokkal szemben, mint az alkohol, azaz jobban meglátszik rajtuk már kevesebb alkohol hatása is. Ezt alátámasztandó természetesen még sok tudományos munkára van szükség! – A világosabb íriszű emberek többet isznak, ez a tény a kutatás megkérdőjelezhetetlen eredménye – tisztázza a kérdést Quinn. – Azt már sokkal nehezebb megmondani, hogy az írisz színe határozza-e meg, hogy az emberek isznak-e vagy sem. A kettő között látszólag van összefüggés, nem csak esetleges egybeesésről van szó.

Forrás: www.ma.hu

loading...