Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK A rendszeres, nyugtalan alvás következménye: daganatok kialakulása

A rendszeres, nyugtalan alvás következménye: daganatok kialakulása

A megszakított alvás felgyorsítja a rák növekedését, ezáltal gyengíti az immunrendszert. Ezt állítja egy tudományos kísérlet eredménye, amit egereken teszteltek.

 

 

A közzétett tanulmány a Journal Cancer Research, két csoportra osztotta az egereket. Az egyik csoportot hagyták nyugodtan, zavartalanul aludni (egy éjszaka, néha nappal), míg a másik csoportot folyamatos zajokkal ébresztették több alkalommal is. 

7 nap elteltével a tudósok injektálták a rák vírust az egerekbe. A 4. hétre ismételten megvizsgálták a kísérlet alatt állt egereket. Azok a kísérleti alanyok, akiknek az alvását többször is megzavarták, 2-szer nagyobb daganat alakult ki testükben, mint amely egerek nyugodtan aludták végig az éjszakát.

Egy hasonló kísérletet is kipróbáltak a tudósok, amelyekben az egerek combizmaiba daganatsejteket ültettek, és szintén elvégezték rajtuk az alvás-zavar kísérletet. Az eredmény hasonlóképpen alakult: a rosszul alvó egereknek trombózis, tumor keletkezett.

Ebből egyértelműen bizonyítható, hogy az alvás nagy mértékben hozzájárul az immunrendszer erősségéhez. A kutatók azt állítják, a nyugodtan pihent egerek sejtjeiben több M1-típusú tumor-asszociált makrofágok (TAM-ok) találhatóak, amelyek segítik az immunrendszer rák ölő tulajdonságát. A megzavart egerek testében azonban M2-TAM-ok alakultak ki, amelyek az előzővel ellentétben védik az immunrendszert.

szerző:tudasfaja.com

loading...