Kezdőlap AKTUÁLIS A nyugdíj nem jár, csak adható! Az állam azt bármikor visszavonhatja

A nyugdíj nem jár, csak adható! Az állam azt bármikor visszavonhatja

Az atv.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyik legnagyobb, külföldi érdekeltségű biztosító hazai csoportja úgy próbál a nyugdíjcélú életbiztosításra ösztönözni, hogy azt állítja:

az Alaptörvényben már nem szerepel a társadalombiztosítás intézménye. Az állam bármikor dönthet úgy, hogy drasztikusabban csökkenti a nyugdíjakat, mert a nyugdíjra nincs alkotmányos garancia, nem jár alanyi jogon az állami nyugdíj.

Vagyis az állam bármikor dönthet úgy, hogy 10-20 százalékkal, vagy akár drasztikusabban csökkenti a nyugdíjakat.A vonatkozó alkotmányszöveg így hangzik: „Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.”

A biztosító tájékoztató anyaga szerint ebből az következik, hogy ma Magyarországon senkinek a nyugdíjára nincs alkotmányos garancia, nem jár alanyi jogon az állami nyugdíj.

loading...