Kezdőlap EGÉSZSÉG A nyelved elárulja, ha baj van a pajzsmirigyeddel. A tiéd rendben van?

A nyelved elárulja, ha baj van a pajzsmirigyeddel. A tiéd rendben van?

A pajzsmirigy a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található.Anatómiailag fontos, hogy a mirigyállományában szigetszerűen helyezkedik el a négy darab mellékpajzsmirigy. A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben.

 

 

 

Szinte nincs olyan szerv, ami funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon. Termelődése szükséges az élethez. Ugyanakkor túltermelődése életveszély állapotot, sőt halált is eredményezhet.
A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, ami pedig az agy (hypothalamus) irányítása alatt áll.

A pajzsmirigy betegség jelei

1. Fáradtság vagy álmatlanság
2. Súly-változások
3. Hangulati ingadozások
4. A magas koleszterinszint
5. Családi örökség
6. Menstruációs és termékenységi problémák
7. Bélpanaszok
8. Haj és bőrproblémák
9. Nyakfeszülés
10. Izom- és ízületi fájdalmak

pajzsmirigy betegség megállapítása a nyelven

Lássuk hogyan állapíthatjuk meg a pajzsmirigy problémát a nyelvünk által!

A nyelv színe, felülete, mérete, barázdája sok mindenről mesél egészségi állapotoddal kapcsolatban, jelezheti, hogy valami furcsa történik a szervezetben. Ha megvizsgálod, azt is elárulja, tökéletesen működik-e a pajzsmirigyed.

Először is figyeld meg nyelved színét (nappali fénynél): pirosabb vagy halványabb a normálisnál? Vannak-e rajta foltszerű elszíneződések? Nézd meg az alakját is: duzzadt, vagy inkább apadt, aszott?

Az egészséges nyelv rózsaszín, sima, egyenletes, repedések nélküli. Ha a nyelved ilyen, valószínű, hogy a pajzsmirigyed normálisan működik.

Ha a nyelved piros, valószínűleg vitaminhiányod van, különösen B12, mely fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

A repedezett nyelv, mely egy domborzati térképhez hasonlít élelmiszer érzékenységet jelez. Ilyenkor érdemes élelmiszer allergia tesztet végeztetni, de te is ki tudsz zárni ilyen élelmiszereket, ha néhány napig nem fogyasztasz tejet, glutént.

A nyelv mérete is számít. A nyelv egésze duzzadt, láthatóan nagyobb: általában legyengült szívműködést, a pajzsmirigy alul működést, allergiát jelez.

A nyelv oldalán lévő bevágások szintén a pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalnak.

Szerző: tudasfaja.com

loading...