Kezdőlap AKTUÁLIS A klímaváltozás nem várt hatása az egészségünkre nézve! Ennek senki nem fog...

A klímaváltozás nem várt hatása az egészségünkre nézve! Ennek senki nem fog örülni!

A globális felmelegedésnek sok-sok negatív hozadéka van, amely mind súlyos ítéletet mond ki az élőlények felett. Az eddigi káros hatások listája egyre bővül, többek között most azzal a felfedezéssel, hogy a pollennel szennyezett területek mellett az allergiásak száma is növekvőben van.

Lewis H. Ziska növényfiziológus irányításával végzett kutatásban egy magyar professzor, Makra László is részt vett. Azt vizsgálták, hogy a klímaváltozás milyen kapcsolatot mutat a levegő pollenkoncentrációjával és az allergiás megbetegedések számával.

A vizsgálatokat 3 kontinensen végezték, 17 aerobiológiai állomás adatait elemezve. Nem csupán egy pollenre vagy egy pollencsoportra koncentráltak, hanem a levegőben előforduló összes lehetséges pollenfajtát figyelték.

Eredmények

Az egyre magasabb hőmérsékleti maximumok és minimumok miatt az allergént termelő növények élőhelye egyre inkább kiterjed észak felé is, emellett pedig a pollentermelés időtartama is kitolódik.

A hosszabb pollenszezon együtt jár a magasabb pollenkoncentrációval és azzal, hogy ezekre az allergénekre globálisan nő az érzékenység is.

A kutatók arra következtetnek, hogy a fokozatos pollenkoncentráció növekedéssel és a hosszabb időtartamú expozícióval együtt az allergiásak száma is folyamatosan növekedni fog. Erre még rátesz egy lapáttal az egyre szélesebb körben alkalmazott kémiai anyagok hatása is.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...