Kezdőlap AKTUÁLIS A kislánynak csúnyán bedagadt a lába és piros vércsík jelent meg rajta....

A kislánynak csúnyán bedagadt a lába és piros vércsík jelent meg rajta. Ami a kórházban kiderült…

A laborvizsgálatok igazolták a gyanút.

 

A 6 éves Amandát kórházba kellett vinni egy szúnyogcsípés miatt. A kislánynak ijesztően bedagadt a lába és piros vércsík jelent meg rajta. Miért fordulnak egyre többen hasonló tünetekkel orvoshoz? És mi történt a szúnyogokkal, másként csípnek, veszélyesebbek, mint korábban?

A Fókuszból kiderült.


Egyre több a veszélyes tigrisszúnyog Magyarországon.

Egyre többször lehet velük találkozni, ezért vonja most be a lakosságot az Ökológiai Kutatóközpont az ázsiai tigrisszúnyog felmérési akcióba. Arra kérnek mindenkit, hogy fotózza le vagy küldje el postán magát a lecsapott vérszívót, hogy a szakemberek azonosíthassák a rovart.

– A hazai szúnyogok szürkék, ezek viszont teljesen feketék és hófehér foltokkal díszítettek. Szeretnénk megtudni, mennyire terjedtek el hazánkban – magyarázta dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.A tigrisszúnyog többféle veszélyes betegséget tud terjeszteni, mint a hazai fajok. Ha egy szúnyog vért szív, magához veszi a benne lévő kórokozókat is. Egy részüket megemészti, de van, ami áthalad a szervezetén, bekerül a nyálába, és a következő alkalommal, amikor megcsíp valakit, megfertőz sárgalázzal vagy más trópusi betegséggel. Eddig egyébként Budapesten és környékén fogták a legtöbb tigrisszúnyogot. A szakemberek feltételezése szerint a mostani invázió miatt akár tigrisszúnyogból is több lehet. Azért vannak most ilyen sokan, mert az elmúlt hetek esős időjárása, majd a hirtelen berobbant meleg együtt ideális minden szúnyogfaj szaporodásához.

Az elmúlt hetek esőzései és a nagy meleg is segíti a szaporodásukat/Grafika: Séra Tamás

– Mi magunk sokat tehetünk a szúnyogok megállításáért csak azzal, hogy kiöntjük, kisöpörjük a pangó vizet az ereszből vagy letakarjuk az esővízgyűjtőt, hogy ne rakhassanak bele tojásokat a szúnyogok – hívta fel a figyelmet Soltész Zoltán.

loading...