Kezdőlap AKTUÁLIS A hatalmas szél miatt megbillent a Balaton – VIDEÓ

A hatalmas szél miatt megbillent a Balaton – VIDEÓ

A viharossá fokozódott széllökések már több kárt okoztak az ország területén, hétfőn délelőtt pedig – ahogyan azt múlt héten az Országos Meteorológiai Szolgálat is jelezte hivatalos Facebook oldalán – a hatalmas szél miatt megbillent a Balaton.

 

Mindez azért történhetett meg, mert a tó medre lehetővé teszi, hogy a Balaton hosszanti keresztmetszetével egy vonalban fújó délnyugati, vagy északkeleti irányú szél hatására a víztömeg áttolódjon. A vizugy.hu délben vizsgálta meg a tó állását, a mért adatok szerint mintegy 81 centiméternyi különbséget lehetett észlelni a két végpont, azaz a keszthelyi és a balatonfűzfői vízszint között. Előbbinél 154 centiméteres, utóbbinál pedig 73 centiméteres volt a vízállás.


Tavaly júliusban is észleltek hasonló jelenséget, akkor a Balaton víztömege az ellenkező irányba tolódott el, hasonlóan erős szél miatt.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzésében azt írta, hogy 1962. május 14-én volt észlelhető az eddigi legnagyobb eltérés, akkor Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-el növekedett.

 


 

loading...