Kezdőlap Egyéb A Francia Idegen Légió

A Francia Idegen Légió

A legrégebbi és leghíresebb különleges egység a Francia Idegenlégió.

A légiót 1831-ben alapították a Franciaországban tartózkodó külföldi önkéntesek számára. A szolgálat nemcsak fizikailag megterhelő (hanem rendkívül nagy nyomást gyakorol a katonák lelkivilágára is. A jelentkezőknek jó ha a 10%-ból lesz végül is légiós.

Az Idegen Légióval  kapcsolatban rengeteg tévhit forog közszályon a világban. Az egyik ilyen legenda az,  hogy bűnözőket, bajkeverőket és más kétes alakokat szívesen fogadnak. Eleinte, a tömeghadseregek korában így volt, de manapság már csak a minőségi ember anyagra van szükség. A  jelentkezők felét általában azonnal elutasítják különböző okok miatt Ilyen elutasításra szolgáló okok lehetnek a fizikai, pszichológiai, egészségügyi alkalmatlanság. Ha kiderül a jelöltről, hogy büntetett előéletű vagy házas, akkor általában azonnal szintén elutasítják a jelentkezést. Az illető családi állapota azért fontos, mert a Légió élete egyáltalán nem családorientált. Egy bizonyos idő után, ha a elérte a tiszti rangot a légiós, már házasodhat.

Az Idegen Légióban szolgáló  tisztek nagy része francia. A légióban akiből tiszt lesz egy idő után, annak fel kell vennie a francia állampolgárságot. Bár franciák hivatalosan nem lehetnek tagok, sok francia is szolgál az alakulatban. A kibúvásra az ad okot, hogy francia állampolgárként, de nem francia nemzetiségű személyként könyvelik el a harcosokat. A franciák általában belgának vagy svájcinak vallják magukat. A belga, vagy svájci származás, többé-kevésbé magyarázatot ad francia hangzású nevükre és kitűnő nyelvtudásukra. A légióba jelentkezni csak a francia csendőrségeken ill. az Idegenlégió saját toborzóközpontjaiban lehetséges. A francia nyelv ismerete nem alapfeltétel, a kiképzés alatt biztosítanak nyelvoktatást.

A felvételi eljárás során az újoncoktól a legtöbb személyes holmit, így az útlevelet is  elveszik. A felvételizők  rengeteg teszten (intelligencia, egészségügyi és különféle interjúk) esnek át az aubagne-i bázison. Ha a teszteken átjutottak, akkor az Idegenlégió kiképzőbázisára, Castelnaudaryba szállítják az újoncokat.  Itt négy hónapos alapkiképzésen vesznek részt. Ez az alapkiképzés három részből (erőnléti, fegyverismereti és taktikai) áll és a végén egy sor vizsga következik.

A tényleges belépés csak sikeres vizsga után történik meg. Ekkor a jelentkező akár még  nemet is mondhat. Amennyiben a légiós elfogadja a szerződést, akkor öt évig kell szolgálnia a Légiót. Első szolgálati helyét ekkor kapja meg a légiós.

poster

poster
poster
poster
poster

loading...