Kezdőlap EGÉSZSÉG A feketebors jótékonyan hat egészségünkre

A feketebors jótékonyan hat egészségünkre

A fekete bors az indiai fűszerút igazi kincsének számított. Az ébenfekete fűszer olyannyira keresett volt az ókorban és a középkorban, hogy a pénzt borsszemekkel lehetett helyettesíteni, és az adóktól kezdve egészen a hozományokig előszeretettel fizettek is vele. Mivel a fekete bors képes felerősíteni a lágy ízeket, és elkendőzni a frissesség hiányát, a hűtés és az egzotikus fűszerek nemzetközi kereskedelem révén történő elterjedése előtti időkben nélkülözhetetlen fűszerré vált.

 

A fekete bors azonban nemcsak ízletes, hanem szervezetünk számára is jótékony hatással lehet.Karakteres íze stimulálja az ízlelőbimbókat, ezáltal jelzi a gyomornak, hogy növelje a savtermelést, ez pedig az egészséges emésztés elengedhetetlen része. Ha a gyomor nem termel elegendő savat az ételek feldolgozásához, gyomorégés és emésztési zavarok léphetnek fel. Emellett a túl sokáig emésztetlenül a gyomorban maradó étel barátságtalan baktériumok táptalajává válhat a belekben, és ez hasmenéshez vagy székrekedéshez is vezethet. A fekete bors pikáns íze tehát elősegíti az emésztést és meggátolja a kellemetlen emésztési problémákat.

 A legtöbb konyhában a só mellett alapfelszerelés a bors is. Míg az ételekhez hozzáadott só például vízvisszatartási problémákat eredményezhet, a bors vízhajtó hatású: stimulálja a vizeletürítést és az izzadást, így megszabadítja a szervezetet a kártékony méreganyagoktól. Ezáltal pedig segít a máj egészségének megőrzésében is. A fentiek mellett a bors kisebb vágási sérülések esetén is jól jöhet: segít elállítani a vérzést, antibakteriális és antioxidáns tulajdonsága pedig elűzi a baktériumokat és elősegíti a gyógyulást.

A fekete bors tüsszentést is kiválthat. Az orr irritációjáért a fekete bors aktív alkotórésze, a piperin felelős, amely egy antikarcinogén hatású alkaloid. Daganatmegelőző tulajdonsága mellett a piperin antikonvulzív hatással is bír, emellett fokozza egyes tápanyagok és gyógyszerek biológiai hasznosíthatóságát is. Bár a piperin által kiváltott tüsszentés kellemetlen érzést okozhat, fontos szerepet játszik a vértolulások feloldásában.

A fekete bors a zsír és a koleszterin ellen vívott harcot is hatékonyabbá teszi. Egy a Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban 2012-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a piperin befolyásolja az új zsírsejtek kialakulásáért felelős gének tevékenységét. Ezt az eredményt támasztja alá az indiai Central Food Technological Research Institute tanulmánya is: ők úgy találták, hogy a fekete  bors segít a koleszterinszintet normális szinten tartani. Emellett számos fontos tápanyag forrása is, tartalmaz például mangánt, K vitamint, vasat és élelmi rostot.

Bár ma már nem törleszthetjük adósságainkat borsszemekkel pénz helyett, a fekete bors sok más szempontból mégis gazdagabbá teszi életünket: egy adag frissen őrölt fekete bors megbolondítja ételeinket, étkezés után meggátolja a kellemetlen érzetet, és évekkel hosszabbíthatja meg életünket.

A bors jótékony hatása az egészségre:

  • fontos tápanyagokat tartalmaz (pl. mangán, K vitamin, vas és élelmi rost)
  • elősegíti az emésztést, meggátolja az emésztési zavarokat, mivel stimulálja a savtermelést
  • megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, így segít megőrizni a máj egészségét
  • a bors aktív alkotórésze, a piperin, segít a vértolulások feloldásában
  • segít a koleszterinszintet normális szinten tartani

forrás:gastromania.hu

 

loading...