Kezdőlap AKTUÁLIS 82 éves Törőcsik Mari színművésznő, Isten éltesse! Így ünnepli ma születésnapját!

82 éves Törőcsik Mari színművésznő, Isten éltesse! Így ünnepli ma születésnapját!

A szombathelyi kórházban lábadozik a Nemzet Színésze.

Csütörtökön ünnepli nyolcvankettedik születésnapját Törőcsik Mari. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő az év eleje óta kórházban van, és hetekkel ezelőtt egy súlyos tüdőgyulladás miatt a szombathelyi kórház intenzív osztályán is kezelték. A Bors úgy tudjuk, a születésnapját is az intézmény falai között tölti.

“Megpróbálom ma felhívni, de nem tudom, hogy sikerül-e elérnem őt. Hol jobban, hol gyengébben van. Remélem, hogy fel tudom köszönteni” – mondta a lapnak Bodrogi Gyula, Törőcsik volt férje, akivel a mai napig jó viszonyt ápol.

Törőcsik Mari

„Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.”

Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Mari a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is. 2017-ben a Forbes őt választotta a 4. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.

1935. november 23-án a Heves megyei Pély községben született Törőcsik Marián néven. Egy forrás szerint a különleges keresztnév úgy született, hogy a közjegyző tévedésből Mariánnak írta be a bediktált Mariann nevet.

„Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.” – emlékezett később. A színésznő állítja: teherbírását is annak köszönheti, hogy egész életére feltöltekezett érzelmileg a gyermekkorában.

Nagyapja kis mozit üzemeltetett, ahol Mariann sok filmet nézett, már akkor híres színésznő akart lenni. Törőcsik Mari arra is élénken emlékszik, hogy egykor milyen szívesen dajkálta barátnőivel a falu másik híres szülöttét, Koncz Zsuzsát.

1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt operett szakon. A Törőcsik Marián helyett a Törőcsik Mariann nevet használta, de Fábri Zoltán kérése után, Krencsey Marianne javaslatára „Mari” lett, hogy a nézők könnyebben megjegyezzék a nevét és hogy ne keverjék őket össze. Más forrás szerint a „Mari” művésznevet Hegyi Barnabás, a Körhinta operatőre javasolta, Jászai Marira hivatkozva.

1958 és 1979 között a budapesti Nemzeti Színházban játszott. Színházi kiugrására 1968-ig kellett várni. Ekkor mutatta be a Katona József Színház (akkor a Nemzeti kamaraszínháza) Zorin, Varsói melódia című darabját.

1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon. A filmet a 2013. decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte.

1979–80-ban ő volt a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője. Ezután 1980 és 1990 között a Mafilm színtársulatának, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak volt a tagja. A Művész Színház után 1993–94-ben ő volt a Thália Színház igazgatója. 1989 és 1992 között a Magyar Színészkamara elnöke volt. 1989–1994 között az Aase-díj kuratóriumának tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán docensként tanított. 2002 óta újra a Nemzeti Színház tagja.

Első házassága adminisztratív funkciójú volt, összesen csak három hétig tartott. Második férje Bodrogi Gyula, harmadik férje Maár Gyula rendező. Maár Gyulával közös gyermeke az 1973-ban született Teréz. A 70-es években egy vietnami kisfiút fogadtak örökbe és neveltek. A Son névre hallgató fiú később visszatért Vietnamba.

2008-ban egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve pedig megállt, kómába esett. A szinte általános orvosi vélemény ellenére, csodával határos módon tudata, emlékezőképessége, mozgásképessége visszatért. Emberfeletti akarat- és életerővel gyógyulni kezdett. A 2009-es Filmszemle megnyitóján mondta: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!” Az eset után leküzdötte erős függőségét, a dohányzást.

2011-ben róla nevezték el Nagytálya település faluházát.

2017 év elejétől legyengült egészségügyi állapota miatt többször is kórházba került.

loading...