Kezdőlap RECEPTEK BEFŐTTEK 5 titkos módszer a paradicsom téli elrakására

5 titkos módszer a paradicsom téli elrakására

Ne hagyd kárba veszni a sötét pirosra érett, gyönyörű paradicsomokat! Gondolj a téli hónapokra is, és kezdj neki még ma, hogy elrakj belőlük!

Ne csak a szokványos, befőzéses módon csináld, mutatunk 5 kevésbé ismert módszert, amit garantáltan minden évben alkalmazol majd!

1. Szárítva

Mossuk meg a paradicsomokat, töröljük meg, és vágjuk hosszában ketté. Egy kanál segítségével vájjuk ki a magjait. Sózzuk meg őket, és fejjel lefelé tegyük egy tepsibe, majd állítsuk a sütőt alacsony fokozatra, és tegyük be a paradicsomokat. Alájuk tegyünk sütőpapírt, és a sorokat egymástól válasszuk el egy-egy csík alufóliával. Süssük 4-6 órán keresztül, de vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük befőttesüvegbe, és töltsük fel olívaolajjal. Hűtőben tárolva két hónapig is eláll.

2. Fagyasztva

Hámozzuk meg a paradicsomokat, vágjuk négybe. Tegyük légmentesen záródó zacskóba, és tároljuk a fagyasztóban.

3. Dzsemnek

2 kg paradicsomhoz, 2 kg cukor és 2 citrom szükséges. Mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk be X-alakba, majd dobjuk pár másodpercre fövő vízbe, ezután szedjük le a héjukat. A húsos részt vágjuk négybe, adjuk hozzá a citromok levét, és a félbe vágott citromokat. Adjunk hozzá egy csésze cukrot, és kezdjük el kis lángon főzni. Tíz perc múlva ismét adjuk hozzá egy újabb csésze cukrot, majd turmixoljuk össze. Ezután szép lassan, folytonos kavargatás mellett hozzáadhatjuk a többi cukrot is. Amikor kezd sűrűsödni, vegyük ki a citromokat, majd töltsük üvegekbe a masszát. A lezárt üvegeket tegyük tíz percre meleg vizes dunsztba.

4. Egyben

A megmosott, és meghámozott paradicsomokat, félbe vágva zárjuk befőttes üvegbe, fedjük jól le, majd helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és tegyük be a sütőbe 75 percre. Ezután vegyük ki, borítsuk le az üvegeket egy nedves törölközővel, várjunk meg, míg kihűlnek. Amíg kihűlnek az üvegek, ha jól dolgoztunk, a tetejük fog egyet pattanni.

5. Csipszként

Hogy elkészítsük ezt a mennyei csemegét, szükségünk lesz szárítóra. Vágjuk kb. 1 cm-es darabokra a meghámozott paradicsomszeleteket, szórjuk meg tengeri sóval, és szárított bazsalikommal. Tegyük be a szárítóba, és a zöldségeknek előírt hőmérsékleten szárítsuk 8-12 órán keresztül. Utána ropogtassuk, akárcsak a chipszet.

loading...