Kezdőlap AKTUÁLIS 5 tipp, hogy te legyél a világ legjobb szülője

5 tipp, hogy te legyél a világ legjobb szülője

A gyereknevelés a világ legkedvesebb édes terhe. Ugye ismerős az a kép, amikor a játékkupac mögül előbújó nyakig maszatos rakoncátlan gyerkőc a nyakadba ugrik, és azt mondja “anya, szeretlek”. Te pedig a szinte üvöltözésbe fulladó mondandódat gyorsan átfordítod egy puha, meleg, biztonságos ölelésbe. Szülőnek lenni csodálatos dolog, csak nem mindig könnyű.

1. Tervezd meg a napod!

Nem kell percről-percre tervezni, csupán annyi a teendő, hogy ne essen szét a nap, legyen egy körülbelüli terve. Legyen meghatározott időben ebéd és pihenőidő. Ha tudod, hogy mi vár rád, biztonságosabban fognak telni napjaid. Nem kell makacsul ragaszkodni az eltervezett programhoz, de ne is mindig mások élete, elvárása szerint alakítsd a tiedet.

2. Legyenek napi rutinok

A napi programban legyenek rutinos percek, például a lefekvés előtti olvasás, vagy az ebéd utáni kellemes pihenés, beszélgetés. A megszokott percek, tevékenységek adják a mindennapok biztonságát, segítenek csökkenteni a stresszt.  A gyerekek szeretek a rutinos dolgokat.

p_19150_766x350-10-85

3. Közös családi percek

Legalább hetente egyszer szervezzetek egy közös családi napot, amikor beszélgettek, kikapcsolódtok, mindenki mesélhet a problémáiról, vágyairól. Fontos, hogy minél több tartalmas időt töltsön együtt a család.

4. Beszélj világosan, és légy következetes

Az általad felállított korlátok legyenek egyértelműek, annak határai ne változzanak percről-percre. Légy kiszámítható! Ha valamit elvársz a gyerektől, te se cselekedj a saját életedben másképp. Ha valamit megtiltasz minden indoklás nélkül, mutass a helyes megoldásra alternatívákat.

5. Ne zárkózz el a külvilágtól

Régen a gyerekeket az egész falu nevelte, mindenki besegített, ha szükség volt rá. Az ember társadalmi lény, ezért szüksége van arra, hogy problémáit, örömeit megossza a körülötte levőkkel. Az élet sokkal könnyebben megy, ha beszélgetsz az ismerősökkel, barátokkal. Rájöhetsz, hogy másnak is vannak problémái, minden nehézségre van megoldás.

Szerző: tudasfaja.com

loading...