Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 egészséges liszt, ami megelőzi a rákot, a vércukrot és még glutén...

5 egészséges liszt, ami megelőzi a rákot, a vércukrot és még glutén érzékenyek is fogyaszthatják!

Ha igazán odafigyelünk az egészségünkre, szervezetünkre, akkor a sütéseknél, főzéseknél használatos liszteket is megválogatjuk. Ma már a búzából készült lisztek helyett választhatunk mandulából, földi mandulából, kókuszból, gesztenyéből, maniókából készült őrleményeket, amelyek sokkal egészségesebbek.

Kókuszliszt

Rostokban nagyon gazdag, főzéskor kis mennyiség is elég, mivel sok folyadékot képes felszívni. Édeskés íze miatt tökéletes muffinok elkészítéséhez, de pizza lapot, tortákat, aprósüteményeket is lehet belőle sütni.

Mandulaliszt

A paleo diétát követők számára fontos a mandulaliszt. Ez is használható tortalapok, muffinok, palacsinták és teasütemények készítésére. A mandulaliszt növényi fehérjékben gazdag, viszont kevesebb szénhidrátot tartalmaz, és sok bennem az Omega-6 zsírsav is.

Gesztenyeliszt

Zsírban szegény ez a készítmény. Markánsabb íze van, mint például a a mandulalisztnek. Kevés benne a szénhidrát, ami azt jelenti, hogy rostokban gazdag. Jó hír az is, hogy 100 g gesztenyeliszt elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 43 százalékát, a napi kálium szükségletünk 17 százalékát, a napi mangán szükségletünk 59 százalékát, a réz szükségletünk 25 százalékát és a B6-vitamin 25 százalékát.

Földi mandulaliszt

Ezt a lisztet a növény gyökeréből készítik. Finom íze van. Sütésre is alkalmas, mivel enyhén édes ízű. Rostban gazdag, viszont szénhidrátban szegény. Emellett még megakadályozza a vastagbélben kialakuló bakteriális fertőzést is. Egészséges zsírokban is gazdag.

Maniókaliszt

Ennek a növénynek is gyökeréből készül a liszt, Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában rengetegen fogyasztják. A rostokban gazdag liszt a tápióka puding alapja. Sütemények elkészítéséhez is használják. A paleo diétát követők is fogyaszthatják, de nem árt tudni, hogy ez a lisztféle szénhidrátban gazdag.

Szerző: tudasfaja.com

loading...