Kezdőlap AKTUÁLIS 2050-re úgy megváltozik a klíma, hogy visszasírjuk majd a régi időket!

2050-re úgy megváltozik a klíma, hogy visszasírjuk majd a régi időket!

Nemrégiben a brit Guardian egy, a svájci Crowther Lab által készített tanulmányt publikált, amelyben arról esik szó, hogy milyen változásokra kell számítanunk a bolygó klímáját tekintve 2050-re.

Nem újkeletű a téma, miszerint az emberi tevékenységek révén az éghajlat évről évre változó tendenciát mutat és sajnálatos módon előbb vagy utóbb ennek komolyan nyögni fogjuk a következményeit.

Mind észrevesszük, hogy a telek egyre enyhébbek, a nyarak egyre melegebbek és az időjárás általában is egyre szeszélyesebb. Az évszakokat már nem választja el egymástól olyan éles határ, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt.

A tanulmány szerint 2050-re olyan drasztikussá válhat a helyzet, hogy szó szerint vissza fogjuk sírni, ami egykoron volt. Az egyes országok a tőlük délebbre fekvők klímáját fokozatosan kezdik átvenni, miközben az alapból délen fekvők még szárazabb időszakokat tapasztalnak majd meg.

Példának okért Londonban 2050-re olyan meleg lesz, mint ami ma Barcelonában tapasztalható és Svédországban nagyjából arra számíthatnak az emberek, ami jelenleg nálunk, Magyarországon érzékelhető. Mindeközben mi elvileg Szkopje éghajlati viszonyait örököljük majd meg. Akik még délebbre vannak, mint például Madrid, marokkói időjárást tapasztalhatnak meg közel 40 év múlva.

Általánosságban elmondható, hogy a hőmérséklet a meleg hónapokban 7,8°C -kal lesz magasabb, mint jelenleg.

Természetesen a meleg mellett egyéb természeti viszonyokkal is meg kell majd küzdenünk, mint az egyre gyakoribbá váló aszályok és az árvizek. Kiemelték a technológiai felkészültség fontosságát, mivel azzal jelenleg nem rendelkezünk, pedig nagy szükségünk lesz rá, hogy ezeket a változásokat kevésbé fájdalmasan vészelhessük át.

A kutatók egy interaktív térképet is készítettek, amelyen általuk kalkulált, megdöbbentő adatokat emeltek ki.

Bal felül: Az Európai városokban a nyarak 3,5°C -kal, a telek 4,7°C -kal lesznek melegebbek.

Bal alul: A Seattle-i klíma San Francisco-éhoz lesz hasonlatos, ahol a pusztító tűzvészek sokkal gyakoribbak lesznek.

Középen: A világ népességének 68%-a városokban fog élni.

Jobb alul: Párizs klímája Canberra-éhoz lesz hasonlatos, ahol igen nagy aszályok tapasztalhatóak.

Jobb felül: 520 városból 22% fog megtapasztalni globálisan merőben új éghajlati viszonyokat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...