Kezdőlap AKTUÁLIS 2020-ra eltűnhetnek a fecskék Magyarországról és ezért mindannyian felelősek vagyunk!

2020-ra eltűnhetnek a fecskék Magyarországról és ezért mindannyian felelősek vagyunk!

A fecskék jelentős biológiai védelmet jelentenek számunkra, hiszen rengeteg rovart elpusztítanak, amelyek nem csak a növénytermesztés, de az egészségünk szempontjából is károsak. Ha nem változtatunk a hozzáállásunkon, akkor jövőre teljesen eltűnhetnek Magyarországról.

Egy fecske, átlagban 1 kg rovart fogyaszt le és lényegében ennyitől mentesíti a környezetét. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán elmondása szerint ma körülbelül 1-2 milliósra tehető a fecskehiány hazánkban. Ez egyszerű fejszámolással 1-2 millió kg rovartöbbletet jelent.

Nem csak arról van szó, hogy a növények számára kártékony rovarok nem eliminálódnak, de a klímaváltozás következtében betelepülő új rovarokat sem lesz, aki elpusztítsa, amelyek a mi egészségünkre is közvetlen veszélyt jelenthetnek.

Milyen okok vezetnek a fecskepopuláció csökkenéséhez?

Az elsődleges tényező az agresszív mezőgazdasági földművelés miatti egyre növekvő mértékű természetes élőhely átalakítás és a kemikáliák környezetre kifejtett hatása.

A második nem meglepő módon a klímaváltozás.

A harmadik, amelyben nekünk is direkt beleszólásunk lehet az, hogy egyre kevesebben tolerálják a fecskefészkeket.

A fészkek leveréséért családok és önkormányzatok egyaránt felelősek. Az indok a madarak csipogása keltette zaj és az ürülék. A csipogás ellen nem lehet védekezni, de az ürülékre van megoldás. A fészek alatti falrészre fém vagy farostlemezt kell ilyenkor feltenni, ami ezután takarítható.

Hogy a csipogást valaki nem viseli el..? A néma tavasz kifejezés ismerős? A saját butaságunk áldozataivá is válhatunk, az is egy megoldás, de az hosszú távon nagyon keserű lesz.

Orbán Zoltán azt is megjegyezte, hogy a fecskeürülék semmivel sem veszélyesebb, mint egyéb állati ürülékek. Sőt, a macskák és kutyák után keletkezett nagy mennyiségű ürülék higiéniai szempontból még veszélyesebb.

Ha nem vagyunk képesek toleránsak lenni…

Nos, akkor a nyakunkon maradt rovarokat egyéb módon, kémiai idegmérgekkel kell majd kiiktatni, amely azonban nem szelektál és a beporzó rovarokat is elpusztítja, arról nem is beszélve, hogy kontaminálja a felszíni vizeket és a termesztett növényeket. Végül mi sem maradunk ki a körből.

Legyünk tudatosabb Földlakók. Kezdjük el már ma!

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...