Kezdőlap AKTUÁLIS 10 trükk, amivel az éttermekben próbálnak lehúzni minket

10 trükk, amivel az éttermekben próbálnak lehúzni minket

MEGOSZTÁS

Természetesen mindenki pénzből él és próbál a lehető legnagyobb profitot termelni. Ezért nem hibáztathatunk egy éttermet sem, viszont minket sem lehet megvetni, ha tisztában vagyunk a bevált trükkjeikkel és nem vagyunk hajlandóak súlyos összegekkel többet otthagyni, mint amennyit tisztességesen szerettünk volna.

Lássuk, melyek azok a módszerek, amelyekkel az éttermek igyekezek rólunk minél több pénz leakasztani.

Hangzatos ételnevek

Gyakran olyan kacifántos, jól csengő nevekkel tudnak ellátni egyes teljesen átlagos ételeket, hogy az ember már pusztán kíváncsiságból is ki tud kérni egy adag káposztás tésztát, hogy azután csak pislogjon a tányérjára. Soha ne félj kérdezni.

Napi ajánlat 

A pincérek mindig szívesen áradoznak a vendégeknek a napi ajánlatról, ami jellemzően olyan élelmiszerekből készül, amelyeknek közeli a lejárati ideje, esetleg olyan alapanyagból, amiből túl sok maradt rájuk az egyik napról. Azt sem árt megkérdezni, hogy mi a napi ajánlat ára, mert nem biztos, hogy kedvezőbb, mint az étlapról választani.

Előételek

A legjobb üzlet, amikor kevéske és alapvetően olcsó alapanyagokból olyan kombinációkat állítanak össze, hogy a főételnek akár a 70%-át is elköltheted pár szelet kenyérre és egy kis pástétomra. Ha nem vagy eszeveszetten éhes, akkor hagyd ki, mert a végén lehet, hogy el is telítődsz vele egy finom fogás előtt.

A köretért külön kell fizetni

Légy szemfüles, ha ételt választasz, mert vannak az étlapon olyan fogások is, amelyekhez külön kell köretet választani, természetesen felárral. Azonban találhatsz olyan fogásokat is az étlapon, amelyek magukban foglalnak egy jó adag köretet és talán még savanyúságot is. Ezzel spórolhatsz magadnak és lehet, hogy ízletesebb is, mint a drágább étel.

Desszertlap

Ha nem tervezel desszertet rendelni a főétel után, ők akkor is biztos, ami biztos alapon ott hagynak neked egyet, ha esetleg meggondolnád magad. Nagyobb a valószínűsége, hogy egy somlóinak még fogsz találni egy kis helyet a hasadban, ha látod a desszertlapon, sőt még egy ínycsiklandó kép is van mellé csatolva.

Klasszikus muzsika

Egy egyetemi kutatásban megfigyelték, hogy azokon a helyeken, ahol klasszikus zenét szolgálnak fel az ételek mellé, az emberek bőkezűbben szórják a pénzüket, mivel tehetősebbnek érzik magukat, ellenben a pop vagy rock zene nem vált ki ilyen hatást.

Ásványvíz

Természetesen az első kérdés az, hogy milyen italt szeretnél. Ekkor vagy átböngészed az itallapot vagy egyből rávágod, hogy ásványvíz vagy gyümölcslé. Biztos lehetsz benne, hogy ha nem térsz ki a márkára, akkor a lehető legdrágábbat fogják kihozni neked.

Bor

Sokan szégyellik a legolcsóbb bort kikérni és ezzel a pincérek is tisztában vannak. Jellemzően nagy tételben szerzik be a drágább italt és sokkal nagyobb árréssel tudják értékesíteni, mint mondjuk egy olcsóbbat. Ha úgy érzed, hogy az olcsóbb is tökéletesen megfelelő, legyen benned bátorság azt kérni. Semmi bajod nem származhat belőle.

Szervízdíj

Erről általában nem szokott szó esni, és ha nem vagy elég figyelmes a számlánál, esetleg nem szoktad külön megkérdezni, akkor jóval nagyobb összeget is ott tudsz hagyni borravaló gyanánt, mint tisztességesen kellene.

Kis adagok

Vannak olyan helyek, ahol trükköznek az étel adagokkal, egyrészt abból a célból, hogy több hasznuk legyen rajta, másrészt azért, mert így nagyobb a valószínűsége, hogy még desszertet is fogsz kérni. Erre azért is nehéz rájönni, mert a tányér mérete is megtévesztő lehet.

tudasfaja.com

loading...