Kezdőlap AKTUÁLIS 10 konyhai eszköz, amit a fiatalok már nem ismernek

10 konyhai eszköz, amit a fiatalok már nem ismernek

Különös alakú, furcsa tárgyak voltak dédszüleink, nagyszüleink konyhájában; varázslatos dolgokat vittek véghez velük.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a dédszüleim és nagyszüleim révén ugyanolyan jól ismerem a fővárosi és kisvárosi (dunántúli, illetve alföldi) polgári háztartások, valamint a falusi konyhák jellegzetes eszközeit. A polgári és falusi konyha különbözött egymástól, kávét például a család budapesti ága pörkölt, darált és főzött, kenyeret viszont a falun élő felmenőim sütöttek otthon.

Izgalmas dolgokat rejtettek a konyhák, és bár a nagyszüleim, dédszüleim mellett kuktáskodva hamar megtanultam, melyik mire való, szerettem magamban meséket, történeteket kitalálni például a derelyeszaggatóról, a nehéz rézmozsarakról vagy az antik kávédarálóról. Hiszen olyan különös alakjuk volt és olyan különlegesnek láttam őket a szüleim által használt modern berendezésekhez, például a ma is kiválóan működő NDK turmixgéphez képest.

Számtalan eszközt be lehetne mutatni, de erre most nincsen mód, ezért választottam ki tízet. Szeretném, ha ti bővítenétek a listát, és megírnátok, mi mindent használtak a dédszüleitek és nagyszüleitek!

1. Kávépörkölő

Semmi sem fogható ahhoz, mint amikor dédipapa otthon maga pirította a zöld kávébabot, a sülő kávészemek illata pedig átjárta a lakást. Leginkább nyeles láboshoz vagy palacsintasütőhöz hasonlítanak régi kávépörkölők. A fedelükön a középen található kart kellett tekerni, miközben tűz fölött pörkölődtek a kávészemek.

Mivel az edény lapátja folyamatosan forgott, kevergetve a kávészemeket, azok egyenletesen pirulhattak. Sajnos dédipapa régi pörkölője már elveszett, képet a Galéria Savaria online piactéren találtam. A pörkölés után jött a következő művelet.

2. Kézi kávédarálók

A kávédarálóval az otthon megpörkölt kávészemeket zúzta össze apróra dédipapa. A mi darálónk hosszúkás vörösréz henger volt, a tetején egy karral, ezt kellett forgatni. Egészen kicsi koromban úgy képzeltem, a kávédaráló egy büszke királyfi.

Ez a darab is gyönyörű 

3. Lombik kávéfőző és pótkávé főző

Zománcos volt a csőrös, fedeles hosszú, trapéz alakú pótkávé főző. A porból készült Franck kávé és egy másik préselt pótkávé keverékéből főzte dédimama. Forró vízbe tette a pótkávét, óvatosan, lassan felforralta a keveréket, azután egy kis hideg vizet öntött hozzá, hogy hamarabb leülepedjen. Ez a művelet kevéssé látványos. A lombik kávéfőző működését viszont órákig tudnám nézni.

4. Mozsarak

Minden háznál volt egykor rézmozsár, akár több méretben is. A rézmozsarak erős, igazságos, öreg királyok voltak a meséimben, természetesen jogarral. A szüleink, nagyszüleink gyermekkorunkban ijedten kaptak oda, ha felemeltük bármelyik súlyos darabot, mivel attól tartottak, hogy a lábunkra ejtjük őket. A botmixerek, elektromos darálók megjelenése előtt bizony mozsárban törték a diót, a száraz fűszereket, a fűszernövényeket. Máig titok, milyen technikával, mivel nekünk mindig kiugrál a szemes bors és a többi törni való…

5. Tejeskanna

A hetvenes években még nem ment ritkaságszámba, ha valaki zománcozott vagy bádog tejeskannával ment a piacra, tejkimérésbe vagy házakhoz. Ott szépen lemérték és nagy merőkanállal a kannába öntötték a tejet, a kanna pedig a hűvös kamrába került tartalmával együtt. Forralás után a jégszekrénybe, illetve később a hűtőszekrénybe került.

Festéssel dekorált régi, falusi tejeskanna 

6. Tarkedlisütő

Palacsintáénál sűrűbb, élesztővel kelesztett tésztát készítettek benne. Az eszközt tűzön felforrósították, a mélyedéseket zsiradékkal megkenték, ott sült ki a belé öntött tészta. Sokan keverik a tarkedlisütőt a tükörtojás sütővel. Előbbin több a mélyedés, és kevésbé emlékeztet palacsintasütőre, utóbbiban csupán négy gödröcskét találunk. A tarkedli pedig nem azonos a bő, forró olajba szaggatott fánkkal, inkább kicsi, duci amerikai palacsintára emlékeztet.

Ez az igazi tarkedlisütő

7. Csigatészta készítő

Rendszerint egy húros, vagy vésett fatáblából és egy hegyes végű pálcikából álló szett, amellyel a gyakorlott, ügyes kezű háziasszonyok pillanatok alatt megsodorják a nyers tésztadarabokból a csigát vagy lúdgégét. Ma már kevesen pepecselnek otthon a levesbetétek készítésével, a legtöbben az áruházak polcairól veszik le a tésztaféléket.

8. Konyhai mérlegek

Három típusát is megismerhettem gyermekkoromban, imádtunk ezekkel játszani. A mechanikus konyhai mérleg 2 tányéros, öntöttvas alapú, a tányérja leggyakrabban rézből volt. A kisebb súlyok rézből, a nagyobban vasból készültek, fadobozban tárolták őket. A lisztet, cukrot, vajat és egyebet a sütéshez ezeken mérték ki dédanyáim, nagymamáim. A tologatós mérleg minden része fém volt. A harmadikkal, a kampós mérőeszközzel a levágott csirkék súlyát állapította meg a falun élő nagymamám.

A mechanikus két tányéros mérleg

9. Hagyományos lószőr szita

Fakerettel készült; a kenyérlisztet szitálta át ilyen eszközzel az egyik – falun élő – dédnagymamám. Ma is gyártanak fakeretes szitákat, ám azokhoz ma műanyag damilból fonnak hálót.

Falusi házaknál használt rosta, szita 

Ilyen szitája volt Dédinek 

10. Derelyemetsző

Képzeletemben a kávédaráló volt a királyfi, a derelyeszaggató pedig a királylány, koronával a fején. Ha sütés-főzést játszottam, akkor szívesen húztam végig a derelyeszaggatót az asztalterítőn, újra meg újra – a terítő akkor a száradó házi tészta szerepét játszotta. Ma újra divat tésztát gyúrni, ám vajon hány háztartásban használják a dédi vagy a nagyi generációkat kiszolgáló, régi derelyeszaggatóit?

Szép darab 

Forrás:szeretlekmagyarorszag.hu

loading...