Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 elsősegély praktika ha otthon ér a baj

10 elsősegély praktika ha otthon ér a baj

Biztosan találkoztunk már olyan esettel, amikor otthon, egy átlagos napon történik olyan esemény, baleset, ami mindenképp orvosi kezeket igényel. Sokszor azonban az idő sürget. Ehhez gyűjtöttünk most néhány elsősegély ötletet.

 

1. Kiakadt állkapocs visszarakása.

Ha valakinek egyszer is kiakadt az állkapcsa hosszabb időre, az tudja, milyen őrjítő érzés, mikor nem tudja visszazárni, meg hát balesetire sem kellemes menni vele úgy, hogy közben nem tudsz beszélni… Leggyakrabban nőknél fordul elő, és igen, egyszerű ásítástól is úgy maradhat a szája annak, akinek lazák a szalagjai. Mondjuk a visszarakás csak haladóknak ajánlott, de érdemes tudni róla, mert a sivatagban pl. nincs elsősegély. Az orvos általában simán kézzel teszi helyre, így: hüvelykujjait a hátsó fogak mögé, az ínyre helyezi, és óvatosan lefelé és kissé előrenyomja az állkapcsot.

Screen Shot 2014-03-05 at 09.31.12

2. Stroke.

A stroke felismerésére plakátkampányokat is indítottak mostanában, ugyanis ha a beteg 3-4,5 órán belül orvoshoz kerül, akkor nagyon nagy esély van a gyógyításra és javulásra. Ezért gyanú esetén az MBE ellenőrzése a lényeg: ha a 3 közül bármelyiket nem tudja megcsinálni, azonnal mentőt kell hívni:

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)
3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

3. Fulladás/ teljes elzáródás.

Ilyenkor 3 perc áll rendelkezésünkre, ami nem túl sok, így azonnal kell cselekedni.

1. Fogjuk át hátulról az illetőt, és kulcsoljuk ökölbe a kezünket mellkasán úgy, hogy a hüvelykujj a hasa irányában legyen a szegycsont és a köldök között.
2. Összekulcsolt kezünkkel egy hirtelen mozdulattal nyomjuk meg az illető testét befelé és felfelé a bordaív alatt. Érdemes ismételni, míg a fulladást okozó testet ki nem köpi.
3. Ha ez nem segít,  akkor az illetőt a hátára kell fektetni és megpróbálni begörbített ujjakkal kiszedni azt, ami megakadt.
4. Ha ez sem segít, ismételjük meg a Heimlich féle műfogást, lent látható. 

Kép4

4. Allergiás tünetek.

Az enyhébb allergiás reakciókra jó, ha mindig van nálunk kalcium pezsgőtabletta: ez akkor is jól jön, ha a szénanátha éppen hevesebben jelentkezik. De tévedés, hogy egy rovarcsípés utáni fulladásos reakciót elég kalciummal csillapítani, ilyenkor mindenképp mentőt kell hívni.

5. Izomgörcs.

Ha ébredtél már begörcsölt lábbal reggel pánikszerűen, tudod, miről beszélünk. A legjobb megelőzés a rendszeres magnéziumszedés, de ha már begörcsöltél, csináld ezt:

–    Fogd át a lábujjaidat és húzd őket erősen felfelé, s közben ”lépj bele” a tenyeredbe.
–    Ülő vagy fekvő helyzetben támaszd a lábad a falhoz az egész talpaddal.
–    Tölts meg egy vödröt elviselhetően meleg vízzel, és tedd bele a lábad, míg a görcs meg nem szűnik.

6. Ficam.

Nem vagyunk orvosok, ezért annak megállapítása, hogy rándulás, ficam vagy törés, nem a mi dolgunk, hiába az okoskodás. Viszont a helyzeten mindenképp azonnal segíthetünk, míg a beteg orvoshoz nem jut.

1. Nyugalomba helyezkedés, a testrészt nem szabad mozgatni. Nemhogy megpróbálni visszatenni!
2. Hideg borogatás!
3. Rugalmas pólyával rögzítés, úgy, hogy ne szorítsa el. Semmiképp se szilárd testhez kötözd!
4. Aztán ha kell, irány az orvos.

7. Szemsérülés.

Ha megütöd a szemedet, semmiképp ne fújj orrot utána! Törekedj a függőleges testtartásra, és ne mozogj feleslegesen, inkább nyugodtan, lassan, ez segít a vérzés csillapításában, és az orvos is könnyebben vizsgál majd meg.
Ha idegen test kerül a szembe, és nem tudod kikönnyezni, akkor a legfontosabb: ne nyomkodd, ne dörzsöld, ne piszkáld, mert csak ártasz vele. Bízd a szakemberre.

8. Elsősegély app.

Lehet, hogy elsőre hülyeségnek tűnik, de az okostelefonok világában, ahol telefonról nézed a menetrendet, miért ne töltenél le egy elsősegély applikációt?

unnamed

9. Házi praktikák csípésekre.

Nem komoly, de kellemetlen tünetekre íme néhány házi praktika. Az előzőek után persze ez igazán first world problem.

– Méh- és darázscsípésre: mosd le a bőrt langyos, szappanos vízzel. Méhcsípésre jó a szódabikarbónás víz, darázscsípésre a citromlé és az ecet. Aztán jöhet a borogatás és a lidokain-, antihisztamin tartalmú kenőcs, ha van otthon.
– Szúnyogcsípés: ecetes víz és ecetes borogatás.
– Hangyacsípés ellen: alkalmazz gyenge lúgot, például szódabikarbóna-pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesítsd a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat.

10. Seb, horzsolás, szájsérülés, afta, bőrpír, pattanás.

Mi hiszünk az otthoni aloe verában! A szakirodalom szerint az 5 évnél idősebb növények húsos levelei alkalmasak a gyógyításra, de ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hány éves a vásárolt aloe verája. A levél szúrós széleit le kell vágni, majd lefejteni a külsejét úgy, hogy az átlátszó gélt kibányászd belőle. Azonnal használd fel, így csak akkora levelet vágj le, amekkora kell. A növény vége szépen beforr majd.

aloevera006

forrás:tizdolog.hu

loading...