Kezdőlap AKTUÁLIS Viszlát lángos, sültkrumpli és minden, ami olajban sül – hatályba lépett az...

Viszlát lángos, sültkrumpli és minden, ami olajban sül – hatályba lépett az EU-rendelet

http://juditkakonyhaja.blogspot.hu

Lista a veszélyes élelmiszerekről. Az akrilamid a bűnös, ami rákkeltő lehet.

Az Európai Unió  az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását tervezi. Az akrilamid egy olyan rákkeltő anyag, amely elsősorban  az olyan, magas hőfokon, bő olajban sütött termékekben jelenik meg, mint a lángos, a hasábburgonya, a rántott hús vagy éppen a fánk.

A Népszava hétfői cikkében pedig már arról számol be, hogy ma hatályba  lépett,  áprilisban pedig  kötelezően alkalmazandó is lesz az EU-rendelet, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket írja elő.

A lap a következő, egészségügyi szempontból veszélyes  élelmiszereket sorolja: a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.),  kávé (pörkölt és instant változata egyaránt, valamint a pótkávé is), illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

Forrás:startlap.hu

loading...