Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy hótakaró lepi el hétvégén az országot! Ezt hozza az újabb hidegfront!

Nagy hótakaró lepi el hétvégén az országot! Ezt hozza az újabb hidegfront!

MEGOSZTÁS

Újabb hidegfront éri el hamarosan hazánk térségét, ezzel pedig havazás, havas eső is társul majd, aminek eredményeként az ország hótakaróba borul.

 

Nagy területen havazhat megint az Időkép előrejelzése szerint:

Pénteken északon, északkeleten lehet többfelé párás, ködös tájakra számítani, itt ködszitálás, a hajnali órákban hószállingózás is előfordulhat, máshol, ha rövid időre is, de előbújik a nap. Előreláthatólag a délutáni órákban azonban északnyugat felől egy mediterrán ciklon, és annak hidegfrontja éri el térségünket. Már korábban, napközben is erős, a Dunántúlon viharos erejű délnyugati szélre készülhetünk, mely az esti óráktól északnyugatira fordul. Délutántól beborul az ég és megérkezik a csapadék is. Hajnalban -3, +4 fok közötti minimumokra számíthatunk, napközben déli, délnyugati maximumokkal, 6-13 fok valószínű. Az enyhe értékeknek köszönhetően esőzéssel indul a csapadékhullás, csak éjszaka válthat át havas esőbe, havazásba.

Szombaton országszerte borongós, csapadékos időjárás lesz jellemző. Nagyrészt havas eső, hó várható. Eleinte a Tisza vonaláig, majd a nap második felétől keleten is havazás veszi kezdetét. A legtöbb hó az Északi-középhegységben és a Dunántúli-dombság területén hullhat, itt az 5 cm-t is meghaladhatja a friss hótakaró vastagsága. A front mögött észak felől beáramló hideg levegővel a lehűlés is megkezdődik, -1, +5 fok közötti értékek valószínűek. Mindezt viharos széllökések is kísérhetik.

Vasárnap nyugat felől a nap előrehaladtával mindenütt felszakadozik a felhőzet, a keleti tájakon még gyenge havazás, hózápor előfordulhat. Szeles marad az idő, élénk, erős nyugatias légmozgásra készülhetünk. Hajnalban -4, 0, majd napközben is mindössze -1, +4 fokos értékekre számíthatunk.

 

loading...