Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Hagymaszag ellen, hogy ne fintorogjanak tőled

Hagymaszag ellen, hogy ne fintorogjanak tőled

MEGOSZTÁS

Tudjuk, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása nagyon jó hatással van az egészségünkre. Viszont a gyógyító folyamatokat éppen azok az anyagok váltják ki, amelyek minden alkalommal problémákat okoznak: a hagyma szeletelésekor a könnyezést megindítják, majd elfogyasztása után órákig tartó, kellemetlen szagú leheletet okoznak. A vágódeszkáról és a késről ecetes vagy citromos vízzel hamar el lehet tüntetni a hagymára emlékeztető szagot, és a szemetesvödörből áradó bűzt is eltüntethetjük, ha a vödör tartalmát a kukába ürítjük. De hogyan lehet rövid idő alatt semlegesíteni a szájban maradó szagot?

Evéssel és ivással

Meleg étel
Egy adag meleg étel segít megszüntetni a hagymaevés utáni szájszagot.
Csokoládé, sütemény
Hosszabb ideig megmarad a rossz szag, ha valaki nem fogyaszt utána szénhidrátot. Néhány gerezd csoki vagy egy szelet sütemény megoldja a problémát.
Rágógumi
A rágógumi fokozza a nyáltermelést, így enyhíti a kellemetlen leheletet.
Sok folyadék
Igyunk sokat! Hatásos szájszagűző a víz, a limonádé és a zöld tea.
Egy korty vodka
Szintén enyhíti a hagymaszagot. Igyuk meg, vagy öblítsük ki a szánkat vele! Az alkohol elpusztítja a szájban a baktériumokat. A vodka különösen alkalmas a rossz utóíz megszüntetésére.
Mustár
Vegyünk egy teáskanálnyi mustárt a szánkba. Mozgassuk egy percig, majd köpjük ki, és öblítsük ki a szánkat vízzel. Ismét vegyünk egy fél teáskanálnyi mustárt a szánkba, de most ne köpjük ki, hanem nyeljük le.
 
Petrezselyem és menta
Rágjunk nyers petrezselymet vagy mentaleveleket. Az is jó, ha iszunk egy csésze mentateát.

Szájhigiéniai módszerekkel

Fogmosás
Mossuk meg alaposan a fogainkat. A fogmosás tartson legalább 2 percig!
Öblögetés
Vegyünk a szánkba szájvizet. Legalább 30 másodpercen keresztül tartsuk bent, közben mozgassuk ide-oda, végül köpjük ki!
Fogselyem vagy fogköztisztító kefe
Tisztítsuk meg a fogak közti réseket is! Az ínyünk állapotától függően válasszunk a fogselyem és a fogköztisztító kefe közül.
Szájzuhany
Az egész ínyt és a fogak közti réseket megtisztítja egy alapos szájzuhany. Ha a szájhigiéniai eljárás végén még zuhannyal is kiöblítjük a szánkat, akkor nagy valószínűséggel minden erjedésnek indult hagymamaradékot eltávolítunk, így azok már nem okoznak többé kellemetlen szagot.
Sokszor a hagyma szaga a bőrünk pórusaiban és a ruhánk anyagában is megtelepszik. Ilyenkor a parfüm vagy a borotválkozás utáni arcápolószer segít közömbösíteni a szagot. A hagymára emlékeztető ruhadarabokat minél hamarabb mossuk ki, ne vegyük fel hagymaszagúan még másnap is.
Még ha kellemetlenséggel jár is, mindig friss hagymát használjunk őrlemény helyett. Az őrölt hagyma a szervezetünkben megköti a vizet, mivel vízelvonással állítják elő, és a víz a főzés során csak részben pótolható.


loading...