Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelek utalnak rá, hogy a májad nem megfelelően működik!Fontos, hogy...

Ezek a jelek utalnak rá, hogy a májad nem megfelelően működik!Fontos, hogy tudj róla!

MEGOSZTÁS

A szerveink folyamatosan keményen dolgoznak azért, hogy minket életben tartsanak, mi pedig biztosra vesszük, hogy sosem lehet baj velük. Egészségtelen ételeket fogyasztunk, nem mozgunk eleget, sok alkoholt iszunk, és nem alszunk eleget.

Mivel a mi szerveink bennünk van, nem tudjuk pontosan megfigyelni őket és azt sem, hogy mi mindent követünk el ellenük. Azonban van rá mód, hogy kiderítsük, ha szerveink nem úgy funkcionálnak, ahogyan kellene.

Ismerd meg a májad!

Szervezetünk egyik legfontosabb szerve. Alapvető feladatokat lát el, mint:

Olyan vérfehérjéket állít elő, amelyek segítik az alvadást, az oxigénszállítást és az immunrendszer működését
Fel nem használt tápanyagokat tárol és néhány tápanyag visszaszállítását végzi a véráramba
Epét termel, amely az emésztésben fontos
Segítség a szervezetnek a cukor (glükóz) glikogén formában történő tárolásához
Eltávolítja a káros anyagokat a véráramból, beleértve a drogokat és az alkoholt is
A telített zsír lebontását végzi és koleszterint termel

Amikor a máj nem működik megfelelően, az egész test szenved. Az egyik leggyakoribb módja a máj terhelésének az alkoholfogyasztás. Ez sajnos nem vicc. A máj cirrózisa gyakori betegség, amely évente több százezer embert érint, ha nem többet.

A máj cirrózisa a májbetegségek és állapotok, mint a hepatitisz vagy a krónikus alkohol fogyasztás által okozott hegesedés (fibrózis) késői stádiuma.

A cirrózis mellett sok más májbetegség is létezik, mint például a “zsírmáj”. Ezek komoly orvosi problémák, és nem szabad félvállról venni őket. A legjobb ezek kialakulását megelőzni. Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lennie azokkal a jelekkel, amelyek a máj rossz állapotát mutatják.

Néhány gyakori jel arra, hogy a máj rossz állapotban van:

A bőr

Mivel ez szervezetünk első védelmi vonala, a bőr jól tükrözi, ha a test egészséges vagy éppen betegséggel küzd.
Amikor a máj nem jól funkcionál, a bőre szemmel láthatóan megváltozik. Biztos ismerős a “sárgaság” kifejezés. Ez a bőr sárgulása, amely gyakran összefügg a májbetegséggel.
A bőrön jelentkező májkárosodás lehet még a kiütések, viszketés, pattanások és kiemelkedő erek.

A szemek

Ahogy sárgaság előfordulhat a bőrön, úgy a szemen is. A szemeknek egészségesen, tiszta fehérnek kell lenniük, élénk színekkel a pupillák körül; ez egy jel arra, hogy minden rendben van. De ha a szem folyamatosan vérben van, viszket, vörös és puffadt, akkor az jelezheti, hogy a máj rossz állapotban van.

Túlzott súlygyarapodás

Számos oka lehet a súlygyarapodásnak: rossz táplálkozás, testmozgás hiánya, egészségtelen életmód stb. A zsírok felhalmozódásának egyik oka gyakran alulteljesítő anyagcserét jelent. A nem megfelelő anyagcsere egyik oka az egészségtelen máj.
A májnak szabályoznia kell a zsír tárolását és a vércukorszintet. Ha a máj toxinokkal és egyéb anyagokkal van elfoglalva, a vércukorszintet nem képes szabályozni. Sok esetben ez a zsírmájhoz köthető, vagyis amikor a májban megkezdődik a zsírlerakódás.

A széklet elszíntelenedése

Ha azt látod, hogy “a székleted sápadt vagy agyag színű, probléma merülhet fel az epe elvezetésében, amely az epehólyagot, a májat és a hasnyálmirigyet is érintheti. Az epe sók a székletébe kerülnek, a széklet ezért barna színű. Ha a máj nem termel elegendő epét, vagy ha az epe áramlása blokkolódik, és nem tud felszabadulni, akkor lesz ilyen színű a széklet.

Gyengült immunrendszer

Ha máj idegen toxinokkal van elfoglalva, kevesebb ideje van a test és az immunrendszer támogatására. Ez azt eredményezi, hogy fokozott érzékenység lép fel a vegyszerekkel és az allergénekkel szemben, amelyek korábban még nem voltak jelentős negatív hatással a szervezetre.

A hasi fájdalom és duzzanat

A máj egy nagy, kb. 1,5 kg súlyú szerv, amely a has felső jobb negyedében helyezkedik el. Ha a máj túlzottan kell működnie és gyulladt lesz, fájdalmat és súlyosabb esetekben duzzanatot okozhat.
Ha állandó fájdalmat észlelsz, ami nem tűnik izom eredetűnek, vagy bármilyen rendellenes duzzanatot tapasztalsz, orvoshoz kell fordulni.

A máj gyógyítása

Ha a máj gyógyításáról hallunk, akkor egyből a méregtelenítés ugrik be, amely bizonyos élelmiszerek és italok fogyasztását írja elő, ezzel segítve a májat. Míg a méregtelenítés nagyszerű a test számára, az első lépés mégis az, hogy egyszerűen elkerüljük azokat az anyagokat, amelyek negatívan hatnak a májunkra.

Ez azt jelenti, hogy visszaszorítjuk az olyan dolgokat, mint az alkoholfogyasztás, és a túl sok egészségtelen, feldolgozott ételt fogyasztását. Továbbá, sok gyógyszer szedése is májkárosodást okozhat.

Szánj időt arra, hogy foglalkozz azzal, mit eszel és iszol, mennyit mozogsz és mivel tudod befolyásolni szervezeted működését!

loading...