Kezdőlap RECEPTEK Alkoholmentes forralt bor, amit még a gyerekek is ihatnak!

Alkoholmentes forralt bor, amit még a gyerekek is ihatnak!

MEGOSZTÁS

Az adventi időszakban az ember egyszerűen nem kerülheti el az ínycsiklandó, a Karácsony szerves részét képező illatokat, mint a meleg kalács, a fahéj és szegfűszeg, édes narancs és mandarin és természetesen a puncs és a forralt bor.

Nem is lenne igazi ünnepi hangulatunk, ha az adventi időszakban legalább egy forralt bort ne tudnánk elszürcsölni a barátokkal egy vásár forgatagában vagy otthon a lakás melegében a családdal. Megmelengeti a testünket és a lelkünket és igazán meghitt beszélgetések folyhatnak mellette.

 

Milyen alkoholtartalommal kell számolni forralt bor esetén?

A forralt bor alkoholtartalma attól függ, hogy mennyi ideig és milyen magas hőmérsékletre hevítik fel a nedűt. Ha hagyományos módon készítik a forralt bort, akkor jelentős alkoholtartalom marad benne, ami akár 7-10 % is lehet.

Ha viszont hagyják felforrni, amit elvileg nem ajánlott, akkor a jelentős alkoholtartalom elillan, azonban még így is maradhat némi alkohol az italban. Nem lehet biztonsággal azt mondani, hogy az igazi borból készült forralt bor hosszú főzés után teljesen ártalmatlan.

Alkoholmentes forralt bor az ünnepi időszakra

Biztos minden családban előfordult már, hogy a gyerekek nagy kíváncsisággal fordultak a felnőttek felé, amikor azok a csábító illatú édes italt szürcsölgették, kérdezve, hogy nekem szabad..? Esetleg egy összejövetelen a sofőr vagy a várandós kismama kimarad a közös élményből?

Hogy senkinek ne kelljen kimaradnia egy meghitt, közös forralt borozásból, a lentebb található receptekkel megörvendeztetheted a társaság alkoholt nem fogyasztó apraját-nagyját.

Fehér „forralt bor”

Ez a fajta alkoholmentes ital fehér teából vagy valamilyen semleges ízű, világos színű teából, esetleg fehér szőlőléből készülhet. A filtert vagy a teafüvet forrázd le, ahogyan általában teát készítenél. A szőlőlevet pedig tedd oda a tűzhelyre melegedni, úgy, hogy adsz hozzá némi vizet, hogy ne veszítsen sokat a mennyiségéből. A forró italba tehetsz egy teáskanál őrölt vagy egész szegfűszeget, egy kisebb rúd fahéjat, őrölt szerecsendiót, kevés citromlevet, egész narancs vagy citromszeletet, kevéske reszelt gyömbért (ha gyerekről van szó, ez kihagyható, mert lehet túl csípősnek találná). Egy-két csillagánizs feldobja az italt és az ízt is. Ízesítheted mézzel, ha szükséges.

Vörös „forralt bor”

A hamis vörös forralt bor, azonos színű szőlőléből készíthető. Némi víz hozzáadásával (hogy ne veszítsen a mennyiségéből) kezdd el melegíteni. Melegítés közben adagolhatod hozzá a fűszereket, mint szegfűszeg (egész vagy őrölt), egész rúd fahéj (mennyiségtől függően 1-3 db), csillagánizs (szintén mennyiség függő), kevéske szerecsendió. Ha van otthon kardamom, abból is tégy bele keveset. Szervírozáskor vágj a bögrébe egy-egy narancsszeletet, hogy még gusztusosabb legyen! Ha szükséges, ízesítsd mézzel.

Extra tipp

Kaphatóak a boltokban és webshopokon is igazi alkoholmentes borok, amelyek íz világukban egyáltalán nem különböznek az alkoholtartalmú társaiktól. Megkóstolva ezen borok színe és bukéja is megegyezik a hagyományos borokéval, így tökéletesen felhasználható alkoholmentes forralt borok készítéséhez.

 loading...