Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 élelmiszer, mely már a határidő lejárta előtt fogyaszthatatlanná válhat!

7 élelmiszer, mely már a határidő lejárta előtt fogyaszthatatlanná válhat!

MEGOSZTÁS
Hirdetés

Az élelmiszereinken feltüntetett szavatossági időt nem kell mindig szentírásként venni. Vannak ugyanis bizonyos élelmiszerek, melyeket, ha megkezdünk, sokkal hamarabb megromolhatnak, mint azt a szavatossági idő mutatja.

Legyünk figyelmesek, és bármilyen gyanús jelet észlelünk, ne fogyasszuk tovább az illető élelmiszert.

Olívaolaj

-bár az olívaolaj elég hosszú szavatossági idővel rendelkezik, így is néha megtörténhet, hogy a felbontás után 2-3 héttel megavasodik, fura szagú, és állagú lesz. A fény, és levegő hatására az olaj sokkal hamarabb romlik.

Búzaliszt

-a fehér liszt, felbontás után átlagosan 6-8 hónapi tárolható, a teljes kiőrlésű liszt pedig maximum 6 hónapig. Ha fura szagú lesz a liszt, akkor jobb, ha kidobjuk, és nem használjuk fel.

Fűszer, fűszernövények

-ha felbontjuk, ezek is a fény, és levegő hatására hamarabb romlásnak indulhatnak. Bármilyen változást érzékelünk, ne fogyasszuk többé. Ha egy fűszernövénynek nem érződik már az íze, akkor azt jelenti, hogy lejárt a szavatossága, semmi értelme nincs így felhasználni.

Diófélék, magvak

-legtöbb 6 hónapig tárolhatóak, ugyanis könnyen elkezdenek avasodni. A legjobb, ha a hűtőszekrényben tároljuk őket. Ez érvényes a tökmagra, mandulára, dióra, és napraforgómagra is.

Keksz

-ha a konyhában, párás környezetben tároljuk, könnyen megpenészedhet

Sütőpor, szódabiakarbóna

-tartsuk be a feltüntetett szavatossági időt, mert különben megjárhatjuk, hogy nem sikerülnek jól a süteményeink. A szódabikarbónán nem érzékeljük különösebben, hogy lejárt volna, de nem árt tudni, hogy maximum két évig használható.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés
loading...