Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 2050-re ezek a betegségek pusztítóbbak lesznek a ráknál

2050-re ezek a betegségek pusztítóbbak lesznek a ráknál

Hirdetés

Egy friss felmérés szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok és a betegségek rohamos terjedése miatt néhány évtized múlva nagyon komoly egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk.

A gyógyszereknek ellenálló fertőzések évente 700 ezer emberéletet követelnek világszerte. Ez a szám a legfrissebb kutatások szerint 2050-re elérheti a 10 milliót!

Hirdetés

Szakértők szerint a legnagyobb gondot az E. coli baktérium, a malária, valamint a tuberkulózis (TBC) fogja jelenteni. Ezek most is igen ellenállóak az antibaktériumokkal szemben, és a mutációk hatására, valamint az emberek immunrendszerének folyamatos gyengülése miatt néhány évtized múlva drasztikusan meg fog nőni a halálozások száma.

A tanulmányt a Rand Europe kutatási intézet és a KPMG könyvelő és tanácsadó multicég készítette el. Jim O’Neill, a neves gazdasági szakértő prezentálta a jelentést, és hozzátette, hogy 2050-re az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni harc költségei elérhetik a százezermilliárd dollárt! Ez elképesztő összeg, Nagy-Britannia GDP-jének 35-szöröse!

A legtöbb halálesetre Ázsiában és Afrikában lehet számítani

„2050-ben Nigériában minden negyedik haláleset a gyógyszereknek ellenálló fertőzések számlájára lesz írható. Indiában pedig évente kétmillió ember halálára lehet számítani” – nyilatkozta a gazdasági szakértő.

A jelenlegi antibiotikumok sajnos egyre kevésbé tudnak segíteni a pácienseken, ugyanis az emberi szervezet is hozzászokott ezekhez a szerekhez, emellett a fertőzések is sokkal ellenállóbbakká váltak a gyógyszerekkel szemben. O’Neill csapatának most az a legfontosabb feladata, hogy hatékony megoldást találjon a fenyegető veszélyre.

Szükség van befektetőkre!

Laura Piddock a Birminghami Egyetem mikrobiológia-professzora egész pályafutása során olyan baktériumok megismerésével foglalkozott, mint a rettegett E. coli, vagy a szalmonella, melyek nagyon veszélyesek, és ellenállók a gyógyszerekkel szemben.



A professzor és segítői azon dolgoznak, hogy megtalálják ezen betegségek gyenge pontjait, és olyan megoldásokat fejlesszenek ki, amik által a fertőzések érzékennyé válnak az antibiotikumokra.

„Nagyon nehéz hatásos gyógyszert készíteni az olyan baktériumok ellen, mint például az E. coli, ugyanis ezek természetükből fakadóan ellenállók. Sokkal több pénzre, új üzleti modellre lenne szükségünk ahhoz, hogy kifejleszthessük az ígéretesnek tűnő molekulákat, és olyan gyógyszert készítsünk, amire a betegeknek szükségük van” – nyilatkozta Laura Piddock.

Forrás: BBC.com

Hirdetés